Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook.

Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook

Τι έδειξε νέα έρευνα για όσους απέχουν έστω και λίγο από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και τα social media γενικώς… Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook.

THE LIFO TEAM

Μία εξαιρετική έρευνα ισχυρίζεται ότι αρκεί μία εβδομάδα μακριά από το Facebook για να ξανανιώσει κάποιος αληθινά ευτυχισμένος. Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον απλούστατο τίτλο “Το πείραμα του Facebook”. Επικεφαλής της ήταν ο Morten Tromholt από τη Denmark. Όμως εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα, ήταν η μεθοδολογία της.

Η μελέτη στηριζόταν στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή, Κάπως έτσι, ήταν εφικτό, θεωρητικά τουλάχιστον, να καθοριστεί αν εγκαταλείποντας κάποιος το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει αρκετές έρευνες που διαπίστωναν συσχετισμούς. Κυρίως, ανάμεσα στην ευτυχία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ωστόσο, επρόκειτο για έρευνες που δεν εμβάθυναν στα αίτια αυτών των διαφορών.

Για το συγκεκριμένο πείραμα, ο Tromholt “στρατολόγησε” κυρίως μέσω του Facebook 1095 Δανούς. Αυτοί χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες. Αρχικά το γκρουπ της αποθεραπείας από τα κοινωνικά δίκτυα είχε λάβει την οδηγία να μην κάνει χρήση του Facebook για μία εβδομάδα. Και εννοείται φυσικά πως όφειλαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και από κινητά τους, στην περίπτωση που είχαν και εκεί σχετικό app.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα 87% του συγκεκριμένου γκρουπ ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μείνει μακριά από το Facebook, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή το άλλο γκρουπ -αυτό που δεν είχε λάβει παρόμοια οδηγία- εξακολούθησε να επισκέπτεται το δίκτυο κανονικά.

Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook.

Βαθαίνει η κρίση με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook  

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που είχε μπει σε διαδικασία αποθεραπείας από τα social media εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το γκρουπ. Αυτού, εννοείται, που δεν απείχε από αυτά. Σαφώς και ο λόγος γίνεται για αμελητέες μετρήσεις, καθώς η μία εβδομάδα είναι μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο η διαφορά που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 0.37 και σε μία κλίμακα από το 1-10. Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt κάνει λόγο για μια χιλιάδες χαμένες ώρες μπροστά στο Facebook. Που ναι μεν εικονικά μας κρατούν συνδεδεμένους, ωστόσο μας στερούν πολλά από την κανονικότητα μιας ζωής. Μίας κατάστασης που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει δυστυχείς. Ωστόσο, η έρευνα -και τα αποτελέσματα της- έχουν προβληματίσει τον ξένο online Τύπο. Κυρίως, γιατί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα, δήλωσαν τα εξής… Πρώτον ίσως ούτως ή άλλως επιθυμούσαν να ‘αποτοξινωθούν’ από αυτό και κατά δεύτερον. Ακριβώς αυτό το γκρουπ ήταν ενήμερο για την οδηγία που όφειλε να ακολουθήσει. Αν θέλεις ευτυχία, εγκατάλειψε το facebook.

Και το πιο σημαντικό; Το πείραμα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας. Πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα με ακόμη πιο αξιόπιστο επιστημονικό ενδιαφέρον -επισημαίνουν- οι επικριτές της έρευνας θα σημειώνονταν στην περίπτωση που το πείραμα είχε διάρκεια αρκετών μηνών…

Πηγή: www.lifo.gr

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us