Απομονώθηκε ο κοροναϊός 2019-nCoV - "Συναγερμός" και στην Ελλάδα ...

Αρκούσε μόνο ένας ιός

Του Λάζαρη Ανδρέα

Αρκούσε ένας ιός, όποια και αν είναι η προέλευσή του, για να αποκαλύψει αλήθειες βαθύτατα ιστορικές και αδιαμφισβήτητες. Διερευνούμενες και διαπιστώσιμες όχι στο θεωρητικό πλαίσιο μια ιστορικής επιστημολογίας ή κάποιου ιδεολογικού εποικοδομήματος, αλλά επιβεβαιούμενες στο μεγάλο εργαστήρι της κοινωνικής ζωής και του καθημερινού βίου. Αρκούσε μόνο ένας ιός.
Αρκούσε ένας ιός να ανατρέψει το ιστορικό προτσές μιας καλοφτιαγμένης καταναλωτικής μηχανής. Που χρησιμοποιούσε τους πολίτες-υπηκόους, μέσω της καθημερινής χειραγώγησης των media, στην κατεύθυνση που η καθεστηκυία τάξη επιθυμούσε. Πανευρωπαϊκό μοντέλο ενός επιδερμικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την επιβολή των μνημονίων που εξαθλίωσε τις μάζες, ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου. Διαλύοντας τις κοινωνικές δομές και την κρατική οντότητα σε ουσιαστικές εκφάνσεις της, όπως αυτές κατακτήθηκαν πριν και μετά το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκούσε ένας ιός για να καταρρεύσει η κορωνίδα του παγκόσμιου συστήματος.

Οι ΗΠΑ, μένοντας χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για τη λειτουργία των νοσοκομείων, την ώρα που φορτηγά μεταφέρουν μαζικά τους νεκρούς για ταφή. Παρόμοιες εικόνες και στην Ευρώπη. Ισπανία και Ιταλία, με προηγμένα συστήματα υγείας. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εκλιπαρούν για βοήθεια σε εφόδια και προσωπικό. Και στη χώρα μας ο γνωστός πατριωτισμός, όπου οι χθεσινοί αποδιοπομπαίοι τράγοι, οι μιαροί του Δημοσίου, οι τεμπέληδες, μεταμορφώνονται σε ήρωες. Εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Κατοχυρώνοντας για μια ακόμη φορά την έννοια του ανθρωπισμού και της αγάπης για τον άνθρωπο.
Αρκούσε ένας ιός για να γελοιοποιηθεί το σαθρό οικοδόμημα της δήθεν ενωμένης Ευρώπης. Ο γερμανικός άξονας και οι δορυφόροι του, ερμητικά κλειστοί για τα υπόλοιπα μέλη, αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγου και την αμοιβαιοποίηση του χρέους, ζητώντας μνημόνια για παροχή οικονομικής βοήθειας. Την ώρα που ο Ιταλός Πρωθυπουργός προειδοποιεί για τη διάλυση της Ένωσης. Και, επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Όρμπαν καταργεί το Σύνταγμα και παίρνει όλες τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας επ’ αόριστον.
Αρκούσε μόνο ένας ιός

Fondo médico 3d con virus del sarampión. | Foto Gratis

Αρκούσε ένας ιός για να διαλύσει το περίφημο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Και αίφνης δισεκατομμύρια να δοθούν για την δημόσια υγεία, να ξεκινήσουν προσλήψεις προσωπικού, να θορυβηθεί η πολιτική εξουσία για τη εξέλιξη της νόσου, αφού, ειρωνεία, και πρωθυπουργοί είναι τα θύματά της. Χάθηκαν οι περιορισμοί στις προσλήψεις, το Κράτος αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός εγγυητής της κοινωνικής συνοχής και προστάτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εγγυητής των προταγμάτων του Διαφωτισμού πάνω στα οποία θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό μοντέλο της νεωτερικότητας.
Και μεις μένουμε σπίτι, πεθαίνοντας αβοήθητοι κάποιοι, καρτερώντας τη μέρα της επιστροφής, άραγε πού; Σε ποια ζωή; Με ποιες οικονομικές και ιστορικές ορίζουσες; Σε ποια ψυχολογική κατάσταση; Μετρώντας πόσους νεκρούς;
Στη δίνη της Ιστορίας ας αντλήσουμε δύναμη από έναν παγκόσμιο και μοναδικό Έλληνα Ήρωα, που έφυγε αυτές τις μέρες, τον Μανόλη Γλέζο. Η μορφή του θα μας στοιχειώνει και θα μας ζητά ευθύνες κάθε στιγμή της ζωής μας, μακριά από ευτελείς πράξεις και συνήθειες, στο αιώνιο καθήκον του Ανθρώπου να κατοχυρώσει τον ανθρωπισμό και την ελευθερία ως δυνατότητα επιβίωσης του ίδιου του είδους μας.
Μέρες γεμάτες συναισθηματική φόρτιση, σας αποχαιρετώ με τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά.…Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά! Τσεκούρι!Τράβα !,
ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο πέρασμα των κύκλων!…

Αρκούσε μόνο ένας ιός. Αρκούσε μόνο ένας ιός. Αρκούσε μόνο ένας ιός. Αρκούσε μόνο ένας ιός

* Ο Ανδρέας Αθ. Λάζαρης είναι διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Ερμηνείας των Κειμένων – Ποιητής.

Ανέβηκε στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply