Γιάννης Σκαρίμπας: “Ποιήματα του μπάρμπα Γιάννη, που σαν σήμερα το ‘σκασε”

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός
Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός που αγνοήθηκε από την περιβόητη γενιά του 30. Μίας γενιάς που οραματίστηκε στην αρχή την τομή, την υπέρβαση, την ανανέωση, το νεωτερισμό. Όμως, στην πορεία αυτοαναιρέθηκε από τον ίδιο της τον εαυτό. Ανακύκλωσε γνώριμα στερεότυπα. Ταυτίστηκε με την παράδοση. Αποδείχθηκε άτολμη και οπισθοδρομική. Με εξαίρεση ίσως έναν. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ο αυθεντικός Δον Κιχώτης.

Ο μπάρμπα Γιάννης. Ο τολμηρός. Ο φλογερός κομουνιστής. Ο αφηγητής που μπόλιασε την αφήγησή μας με το πλέον νεωτεριστικό και αντισυμβατικό, συγγραφικό ανοσοποιητικό. Αυτός που γέννησε το “Θείο τραγί”.

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός που απαξιώθηκε. Ο ποιητής Γιάννης Σκαρίμπας γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1893 και έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου του 1984.

Ο ποιητής, που ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα, αν και είχε γεννηθεί στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας στις 28 Σεπτεμβρίου 1893, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα τη δεκαετία του 1910, με ποιήματα και πεζά που δημοσίευσε σε περιοδικά της Αθήνας και στις εφημερίδες Εύριπος και Εύβοια της Χαλκίδας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κάλλις Εσπερινός. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το πραγματικό του όνομα έγινε το 1929, όταν έλαβε το Α΄ βραβείο διηγήματος για το πεζό «Ο καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης», το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Ελληνικά Γράμματα του Κωστή Μπαστιά. Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα γιατί, τόσο το εικονοκλαστικό του ύφος, όσο και ή ιδιόρρυθμη γλώσσα πού χρησιμοποίησε στα έργα του, προκάλεσε αίσθηση την εποχή εκείνη.

Το 1975, στην Τρίτη Ανθολογία του Γιάννη Σπανού συμπεριλήφθηκε το «Σπασμένο καράβι» σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα & την ερμηνεία του Κώστα Καράλη.

Σπασμένο καράβι – Κώστας Καράλης
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Γιάννης ΣπανόςΤο ίδιο τραγούδι, επανεκτέλεσε 25 χρόνια μετά – το 2000 – και ο Δημήτρης Μπάσης, σε ένα CD single. Αργότερα, συμπεριλήφθηκε και σε διάφορες συλλογές.
Στα 1987, Νικόλας Άσιμος έδωσε ροκ ήχο στο ποίημα «Ουλαλούμ» και το τραγούδησε στην παράνομη κασέτα Νο.000002, με τον τίτλο «Είμαι παλιάνθρωπος». 

Ουλαλούμ – Νικόλας Άσιμος
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Νικόλας Άσιμος

Και πάλι, το τραγούδι επανεκτελέστηκε δέκα χρόνια αργότερα από το Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο δίσκο «Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ».

Ουλαλούμ – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Νικόλας Άσιμος

Γιάννης Σκαρίμπας ο αιρετικός
Το 1997 η Νίκη Ξυλούρη ερμήνευσε τον «Ειρμό» από το ποίημα «Βοιδάγγελος δεύτερος», που συμπεριλήφθηκε στο CD«Εγκόλπιο» με μουσικές του Ανδρέα Ρούσση.
Ειρμός – Νίκη Ξυλούρη
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Ανδρέας Ρούσσης

Ενδιάμεσα, μελοποιήθηκαν κι άλλοι στίχοι του Γιάννη Σκαρίμπα, όπως ο «Γλάρος» και η «Παρέα», που όμως δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, με ερμηνευτές τους Γιάννη Θωμόπουλο, Μαρία Θωίδου κ.ά.

Το 2010 κυκλοφόρησε η έκδοση «Άπαντες στίχοι 1936 – 1970» του Γιάννη Σκαρίμπα, σε επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κατερίνας Κωστίου, που περιελάμβανε κι ένα δίσκο – το εξώφυλλο είναι έργο του Αλέκου Φασιανού – με δώδεκα μελοποιημένα από το Διονύση Τσακνή ποιήματα της συλλογής «Εαυτούληδες» του Γιάννη Σκαρίμπα.

Εαυτούληδες – Διονύσης Τσακνής
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Στον ίδιο δίσκο περιλαμβάνεται και «Το εισιτήριο», όπου ο Διονύσης Τσακνής συμπράττει με το Γιώργο Μεράντζα.

Το εισιτήριο – Διονύσης Τσακνής & Γιώργος Μεράντζας
Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας – Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Χαλκίδα – Μανώλης Λιδάκης
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης – Μουσική: Τάσος Γκρους
Μάνος Ελευθερίου:«Εμένα ο θάνατος δεν με ενδιαφέρει, εκεί ο πέλεκυς είναι μια και καλή»
Μάνος Χατζιδάκις: η ιστορική συναυλία κατά του Νεοναζισμού
Μανόλης Αναγνωστάκης: «Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση» έτσι είχα κάποτε πει…
https://www.koutipandoras.gr/article/giannhs-skarimpas-htan-ths-erhmias-to-loyloydi
https://www.efsyn.gr/tehnes/media/180203_solo-toy-gianni-sakrimpa
Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply