Γκυστάβ Λε Μπον - Η ψυχολογία των μαζών

Γκυστάβ Λε Μπον – Η ψυχολογία των μαζών *

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Μέσα στις ανθρώπινες μάζες ο καθοδηγητής παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Η βούληση του είναι ένας πυρήνας γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται και συνταυτίζονται οι απόψεις. Η μάζα είναι μια αγέλη που δε μπορεί να κάνει χωρίς αφεντικό.Ο Καθοδηγητής υπήρξε κατ αρχήν τις περισσότερες φορές, ένας καθοδηγούμενος υπνωτισμένος από την ιδέα της οποίας έγινε ο απόστολος.

Από καθοδηγητές οι λαοί, ποτέ δεν έχουν έλλειψη. Όμως όλοι οι καθοδηγητές δεν διαθέτουν τις δυνατές πεποιθήσεις που κάνει τους αποστόλους.
Συχνά είναι επιτήδειοι ψευδορήτορες, που δεν επιδιώκουν παρά τα προσωπικά τους συμφέροντα, και προσπαθούν να πείσουν  κολακεύοντας χαμηλά ένστικτα.
Η εξουσία των καθοδηγητών είναι πολύ δεσποτική, και μάλιστα επιβάλλεται εξ αιτίας αυτού του δεσποτισμού. Στη διάρκεια μιας απεργίας λεωφορείων στο Παρίσι, όταν σταμάτησαν τους καθοδηγητές, σταμάτησε και η απεργία.

Γκυστάβ Λε Μπον - Η ψυχολογία των μαζών. 

Igor Morski – Controversial Art That Reveal The Darker Side Of Modern Society

Δεν είναι η ανάγκη της ελευθερίας που οδηγεί τις μάζες στην υπακοή, αλλά αυτή της υποτέλειας, και αυτή εξουσιάζει πάντα τη ψυχή των μαζών. Η δίψα τους για εξάρτηση και υπακοή, τους κάνει να υποτάσσονται από ένστικτο σε αυτόν που ανακηρύσσεται το αφεντικό τους
Τα μέσα δράσης των καθοδηγητών, είναι η διαβεβαίωση , η επανάληψη, η μετάδοση.
Μέσα στις άκριτες  μάζες, οι ιδέες, τα αισθήματα, οι συγκινήσεις, οι πεποιθήσεις ,διαθέτουν μια μεταδοτική δύναμη, τόσο ισχυρή όσο των μικροβίων. Το ίδιο παρατηρείται και στα ζώα μέσα σε ένα στάβλο. Τη σύσπαση ενός αλόγου μέσα σε ένα στάβλο, τη μιμούνται και άλλα άλογα μέσα στο στάβλο.

Η μιμητική, πολλαπλασιαστική δύναμη της μάζας

Ένας φόβος κάποια κίνηση των προβάτων επεκτείνεται σε λίγο σε όλο το κοπάδι. Η μετάδοση των συγκινήσεων εξηγεί το αιφνίδιο των πανικών. Οι εγκεφαλικές συγχύσεις διαδίδονται επίσης με τη μετάδοση. Γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η φρενοβλάβεια στους ψυχιάτρους. Γνωρίζουμε επίσης μορφές τρέλας, την αγοραφοβία για παράδειγμα που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζώα. Η μετάδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από απόσταση. Όμοιος με τα ζώα είναι και ο άνθρωπος, που επηρεάζεται από επίδραση της μόδας.  Με πρότυπα καθοδηγεί κανείς τις μάζες και όχι με επιχειρήματα. Σε κάθε εποχή μικρός αριθμός ατομικοτήτων επιβάλλουν τη δράση τους την οποία ο ασυνείδητος όχλος μιμείται.

Το κύρος είναι στην πραγματικότητα είδος της γοητείας, που ασκεί στο πνεύμα μας ένα άτομο, ένα έργο, η μια θεωρία. Αυτή η γοητεία παραλύει όλες μας τις κριτικές και γεμίζει τη ψυχή μας με θαυμασμό και σεβασμό. Τα αισθήματα που προκαλούνται τότε είναι ανεξήγητα. Το επίκτητο η πλαστό κύρος, είναι πιο διαδεδομένο!//

Γκυστάβ Λε Μπον - Η ψυχολογία των μαζών.  […] *

Όλες αυτές οι άκριτες χρησιμοθηρικές μάζες δημιουργούν μπλοκαρίσματα και έλλειψη ροής και στους εαυτούς τους, και στην κοινωνία.. Πρέπει να διορθώσουμε!

*Έχει παραληφθεί ένα απόσπασμα […] γιατί αφορά συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες. Από το κείμενο της κ. έχει αναπαραχθεί όλο το μέρος που αφορά ένα διαχρονικό πολιτικό και κοινωνιολογικό στοχασμό! Γκυστάβ Λε Μπον – Η ψυχολογία των μαζών. Γκυστάβ Λε Μπον – Η ψυχολογία των μαζών. Γκυστάβ Λε Μπον – Η ψυχολογία των μαζών. 

 

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us