Διάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες της ενκόπρινσης

Διάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες της ενκόπρινσης

Διάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες της ενκόπρινσηςΔιάφορες ψυχαναλυτικές ερμηνείες της ενκόπρινσης

Οι ψυχαναλυτικές σχολές και οι διαφορετικές ερμηνείες μίας σωματικής λειτουργίας (πχ ενκόπρινση)

Ήταν λοιπόν κάποτε ένας ασθενής που έπασχε από ενκόπρινση (κοινώς τα έκανε επάνω του). Πηγαίνει σε έναν παθολόγο για να πει το πρόβλημα του κι εκείνος τον διαβεβαιώνει ότι δεν έχει τίποτα σωματικό. Στο τέλος του συστήνει να κάνει ψυχανάλυση. 

Ο «ασθενής» πηγαίνει σε πρώτη φάση σε ψυχαναλυτή της κλασσικής Φροϋδικής σχολής.

Μετά από πέντε χρόνια που έκανε ψυχανάλυση τον συναντά ο παθολόγος. Τον ρωτά πώς πάει με τη θεραπεία που του σύστησε.

«Μια χαρά», είπε εκείνος ενθουσιασμένος. «Δηλαδή, σταμάτησες να τα κάνεις επάνω σου», τον ρωτά ο γιατρός. «Όχι, αλλά τώρα ξέρω το ‘γιατί’», του απαντά χαρούμενος ο «ψυχασθενής».

Όμως, έπειτα από κάνα δύο χρόνια, είδε κι απόειδε ότι δεν βλέπει οριστική θεραπεία και κάποιος φίλος του, του συστήνει να πάει σε ψυχαναλυτή της σχολής των Συμπεριφοριστών.

Συνεχίζω να τα κάνω πάνω μου, αλλά αλλάζει η ερμηνεία μου

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες ψυχολογία

Μετά από κάποιους μήνες τον συναντά πάλι ο παθολόγος και τον ρωτά πώς πάει η ψυχανάλυση. «Μια χαρά», του απαντά χαρούμενος εκείνος και του εξηγεί ότι άλλαξε ψυχαναλυτή. «Δηλαδή, σταμάτησες να τα κάνες επάνω σου;», ρωτά ο παθολόγος. «Όχι, αλλά τώρα ξέρω ‘πώς’ να το αντιμετωπίσω. Κι έτσι αγοράζω λαστιχένια σώβρακα για να χωράνε περισσότερα και να μην τρέχω σαν τρελός σπίτι να αλλάξω αμέσως», απαντά ο «ψυχασθενής». 

Και πάλι, όμως, μετά από κάνα δυο χρόνια, δεν βλέπει οριστικά αποτελέσματα. Βουτηγμένος στην απελπισία δοκιμάζει – ύστερα από συστάσεις φίλων – ένα ψυχίατρο της σχολής Γκεστάλτ.

Μετά από μερικούς μήνες, τον συναντά πάλι ο παθολόγος στο δρόμο και τον ρωτά να μάθει τα νέα της ψυχανάλυσής του. Εκείνος, αφού του εξηγεί ότι άλλαξε πάλι ψυχίατρο, του απαντά πάλι ενθουσιασμένος. “Τώρα πια είμαι μια χαρά»! «Δηλαδή, σταμάτησες να τα κάνεις επάνω σου», ρωτά ο παθολόγος. «Όχι, αλλά τώρα πια ‘δεν με νοιάζει’. Δεν πάει και να τα κάνω επάνω μου … Και λοιπόν;».

πηγή, φωτογραφίες: Αντικλείδι, Οι σχολές των ψυχαναλυτών και τ΄ αποτελέσματα τους!

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply