Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ

Charlotte Bronte | Biography, Books, & Facts | Britannica

Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ

Έμιλυ Μπροντέ: Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και η ζωή γεμάτη τραγωδίες

Η μυθιστοριογράφος Έμιλυ Μπροντέ έμεινε στην ιστορία λόγω του μοναδικού της έργου με τίτλο «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Αν και ήταν ένα από τα μικρότερα τέκνα της οικογένειας Μπροντέ έβγαζε έναν εξαιρετικό δυναμισμό. Μάλιστα οι αδερφές της έφταναν στο σημείο να την αποκαλούν «συνταγματάρχη». Δεν δημοσίευσε την δουλειά της με το πραγματικό της όνομα. Υπέγραφε ως Έλλις Μπελ.

Τα παιδικά χρόνια της Έμιλυ Μπροντέ

Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ανεμοδαρμένα Ύψη» γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1818 στην περιοχή Θόρτον της Αγγλίας. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της Μαρίας Μπράνγουελ και του Ιρλανδού κληρικού Πάτρικ Μπροντέ. Το 1821 δυστυχώς θα χάσει την μητέρα της από καρκίνο σε ηλικία τριών ετών. Έτσι λοιπόν οι αδερφές της Σαρλότ, Μαρία και Ελίζαμπεθ θα σταλθούν σε εκκλησιαστικό σχολείο στο Κάουαν Μπρίτζ. Εκεί θα υποστούν την σκληρότητα και την βαρβαρότητα των καθηγητριών τους. Τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να ζήσουν σε αυτό το σχολείο θα περιγράψει αργότερα η Σαρλότ Μπροντέ στο μυθιστόρημά της «Τζέην Έϋρ».

Το 1824 η οικογένεια θα μετακομίσει στο Χάουορθ και έτσι η Έμιλυ θα φοιτήσει στο ίδιο σχολείο με τις αδερφές της. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η Έμιλυ Μπροντέ ήταν το χαϊδεμένο παιδί του σχολείου και πως εθελοτυφλούσε μπροστά στις αγριότητες που είχαν υποστεί οι αδερφές της. Μια τέτοια όμως κατηγορία είναι αβάσιμη, καθώς η ίδια δεν ήταν ούτε έξι χρονών. Οι συμφορές όμως, ακολούθησαν την Έμιλυ και μετά, καθώς οι δύο της αδερφές, Μαρία και Ελίζαμπεθ, αρρώστησαν από φυματίωση και δυστυχώς έχασαν την ζωή τους.

Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός οι αδερφές Μπροντέ και ο αδερφός τους Μπράνγουελ θα ξεκινήσουν κατ’ οίκον εκπαίδευση. Δάσκαλοί τους πλέον θα είναι ο πατέρας τους και η θεία τους, Ελίζαμπεθ Μπράνγουελ. Εξαιτίας της ιρλανδικής παράδοσης, στοιχείο που θα διδαχθούν από τον πατέρα τους, η Έμιλυ Μπροντέ θα μαγευτεί από τον κόσμο των ξωτικών και των φαντασμάτων. Οι ιστορίες αυτές θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης αργότερα για την συγγραφή του έργου της!

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη

Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα την αγγλικής κλασικής λογοτεχνίας. Είναι επίσης και το μοναδικό δημιούργημα της Έμιλυ Μπροντέ. Εκδόθηκε το 1847, ένα χρόνο πριν τον θάνατο της συγγραφέως. Είναι ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που αποδεσμεύεται τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής. Μια ιστορία αγάπης με τραγικό τέλος.

Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ
Πηγή φωτογραφίας: troubador.co.uk

Τα γεγονότα εξελίσσονται σε ένα κτήμα της οικογενείας Έρνσο, τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Ο κύριος Έρνσο θα πάρει υπό την προστασία του ένα μικρό και αβοήθητο αγόρι. Το αγόρι ονόματι Χίθκλιφ θα γίνει ο καλύτερος φίλος της κόρης του Κάθριν, η οποία καθώς η πλοκή εξελίσσεται, θα τον ερωτευτεί. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο αδερφός της Κάθριν όμως, θα προσπαθήσει με επιτυχία δυστυχώς να ρεζιλέψει τον Χίθκλιφ και κατά συνέπεια να τον διώξει από το κτήμα. Λίγα χρόνια αργότερα ο πλέον ανανεωμένος και μορφωμένος Χίθκλιφ επιστρέφει με εκδικητικές διαθέσεις και είναι έτοιμος να βάλει στην θέση τους όλους εκείνους που τον χλεύαζαν τόσα χρόνια. Δυστυχώς όμως με το σχέδιό του θα πληγωθεί βαθύτατα ο ίδιος και το άλλο του μισό.

Εκ πρώτης όψεως μπορεί η ιστορία του Χίθκλιφ και της Κάθριν να φαίνεται πέρα για πέρα ρομαντική. Καθώς όμως ο αναγνώστης προχωράει στο κείμενο, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν αποτελεί ένα κλασικό ρομάντζο. Οι δυο πρωταγωνιστές εμφανίζονται εγωιστές και όλα τους τα ελαττώματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Βασικό στοιχείο επίσης του μυθιστορήματος δεν αποτελεί το «love story», αλλά η κριτική που ασκεί η Έμιλυ Μπροντέ. Χρησιμοποιώντας το ειδύλλιο Χίθκλιφ-Κάθριν προσπαθεί να αναδείξει τα ελαττώματα του ταξικού συστήματος της εποχής. Ταυτόχρονα μας παρουσιάζει την αποστροφή της κοινωνίας της σε κάθε τι διαφορετικό. Κατακρίνει και τον θεσμό του γάμου, καθώς μας τον περιγράφει ως ένα μέσο που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την περιουσία τους.

Ο θάνατος της Έμιλυ Μπροντέ

Λίγο καιρό μετά την δημοσίευση του βιβλίου της ο θάνατος θα βρεθεί για άλλη μια φορά στο κατώφλι της Έμιλυ Μπροντέ. Ο λόγος για τον πολυαγαπημένο αδερφό της Μπράνγουελ. Μετά από έντονο βήχα και αϋπνίες που θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Λίγο αργότερα στην θέση του αδερφού της θα βρεθεί και η ίδια η Έμιλυ Μπροντέ, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες ζούσαν και οι τρεις αδερφές Μπροντέ ήταν άθλιες. Κάποια υπηρέτρια του σπιτιού αναφέρει μάλιστα πώς πέθανε με την καρδιά ραγισμένη από την αγάπη για τον αδερφό της…

Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες υποψίες για αιμομιξία μεταξύ εκείνης και του αδερφού της. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ισχύει.

Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ
Πηγή φωτογραφίας: irishtimes.com

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδερφού της η Έμιλυ θα αρρωστήσει, τον Σεπτέμβριο του 1848. Αίτιο αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονταν να ζουν, καθώς και το μολυσμένο νερό της περιοχής από το νεκροταφείο. Δεν ήθελε να δεχτεί καμία ιατρική βοήθεια. Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1848 η Μπροντέ θα σηκωθεί από το κρεβάτι της και αφού ντυθεί θα καθίσει δίπλα στο τζάκι για να χτενιστεί. Κάποια στιγμή η χτένα θα πέσει από τα χέρια της μέσα στην φωτιά και ούσα ανήμπορη και εξουθενωμένη από την αρρώστια, δεν θα προσπαθήσει να την πιάσει. Τότε στο δωμάτιο αρχίζει να απλώνεται η μυρωδιά του καμμένου κόκαλου που θα την αναγκάσει να κατέβει στο σαλόνι.

Έτσι λοιπόν στις 2 το μεσημέρι θα αφήσει την τελευταία της πνοή στον καναπέ του σαλονιού της σε ηλικία μόλις 30 ετών από φυματίωση. Θα θαφτεί μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά της στην εκκλησία Αγίου Μιχαήλ και Πάντων Αγγέλων.

Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ

Ποιήματα της Έμιλυ Μπροντέ

Ευτυχία:

Η ευτυχία μου στ’ αλήθεια πόσο πιο μεγάλη
Όταν κρατώ απ’ το σώμα πιο απάνω την ψυχή
Μια νύχταν ανεμόδαρτη που το φεγγάρι θάλει
Και πλέουνε τα μάτια μου σε κόσμο διαυγή

Φλεβάρης 1838:

Καμιά δεν έχω υπόληψη στα πλούτη
Και την αγάπη την περιφρονώ
Της φήμης η λαχτάρα όνειρο και τούτη
Όπου σβήστηκε στο πρωινό.
Κι από τις προσευχές η προσευχή
Στα χείλη πούρχεται μ’ αιθρία:
Ας την καρδιά που ξέρω να οδηγώ γραμμή
Και δόσμου θεέ μου ελευτερία.

Άτιτλο της Έμιλυ Μπροντέ (Μάρτης 1841)

Ο ήλιος εβασίλεψε και το ψηλό χορτάρι
Πώς κυματίζει λυπηρά στη βραδυνή νοτιά,
Και τ’ αγριοπούλι φτέρισεν απ’ το τεφρό λιθάρι
Να κοιμηθεί σε μια ζεστή και στοργική γωνιά.
Σ’ ολόκληρο το γύρω μου παντέρημο τοπίο
Ολάδεια η θέα, ολάδεια γύρω-γύρω η ακοή.
Τίποτα μόν’ ο άνεμος πούρχεται όλο κρύο
Πέρ’ απ’ τη θάλασσα κι ‘ όλο πικρή βοή

Άτιτλο της Έμιλυ Μπροντέ (1837 «Αγάπη και φιλία»)

Η αγάπη το τριαντάφυλο, το άγριο πως μοιάζει!
Και η φιλία με το σκούρο κυπαρίσι.
Το κυπαρίσι σκοτεινό, το ρόδο λουλουδιάζει.
Μα ποιο το χρόνο ολόκληρο μπορεί ν’ ανθίσει;
Την άνοιξη ωραιότατο το ρόδο, πόσο λάμπει,
Και του καλοκαιριού μυρώνει τον αγέρα!
Μα του χειμώνα, σαν θαρθούν τα κρύα και τα θάμπη,
Το ρόδο μες στη γύμνια θάναι και στην ξέρα.
Με το τρελό τριαντάφυλο, γελάστε φίλοι τώρα,
Θορώντας την λαμπρότη του κυπαρισιού,
Που σαν πεθάνουν όλα στου Δεκέμβριου την μπόρα,
Μεν’ η μορφή του σκούρου του καλοκαιριού

Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ. Η ανεμοδαρμένη Έμιλυ Μπροντέ.

Ακολουθεί βίντεο με την ζωή της Έμιλυ Μπροντέ :

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Έμιλι Μπροντέ. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Έμιλι_Μπροντέ (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Η συγγραφέας του βιβλίου «Ανεμοδαρμένα Ύψη», πέθανε 30 χρόνων και έγραψε μόνο ένα έργο. Ήταν σκληρή κοπέλα, που έχασε νωρίς δύο αδελφές και έλεγαν ότι είχε ερωτικό δεσμό με τον αδερφό της… Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/i-singrafeas-tou-vivliou-anemodarmena-ipsi-pethane-30-chronon-ke-egrapse-mono-ena-ergo-itan-skliri-kopela-pou-echase-noris-dio-adelfes-ke-elegan-oti-iche-erotiko-desmo-me-ton-aderfo-tis/ (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Η “ανεμοδαρμένη” Έμιλυ Μπροντέ. Ανακτήθηκε από: http://www.katiousa.gr/logotechnia/anemodarmeni-emily-mpronte/ (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Ανεμοδαρμένα ύψη – Έμιλι Μπροντέ. Ανακτήθηκε από https://www.culturenow.gr/anemodarmena-ypsh-emili-mpronte/ (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Ουλή, Γ. (2015) Ανεμοδαρμένα Ύψη – Κριτική Βιβλίου. Ανακτήθηκε από https://simplylife.gr/pages/biblia/article/id/86 (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Δρίβας, Α. (2016) Δυνατές και εμπνευσμένες φράσεις μέσα σε λαμπρά λογοτεχνικά έργα: Ανακτήθηκε από https://www.tsemperlidou.gr/alexandros-drivas/music-books-cinema-tv/dinates-ke-empnefsmenes-frasis-mesa-se-lampra-logotechnika-erga (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

Μαρία. Τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” και τεσσερα ποιήματα της Έμιλι Μπρόντε : Ανακτήθηκε από https://www.artigo.gr/uncategorized/emily-bronte/ (Τελευταία πρόσβαση 20.7.2019)

το άρθρο αλιεύθηκε από εδώ: https://www.maxmag.gr/afieromata/emily-mpronte/

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us