Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες...Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες…

Μια Κορεάτισσα που είχε χρησιμοποιηθεί ως σκλάβα για σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσεκλήθη από έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να παρευρεθεί σαν σήμερα, στην ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες…

Ιαπωνία: Κλιμακώνεται ο αγώνας για τις «γυναίκες ανακούφισης» του πολέμου
Ουάσινγκτον

Η Λι Γιονγκ-Σο προσεκλήθη από τον βουλευτή της Καλιφόρνιας Μάικ Χόντα Η γιαγιά Λι προσεκλήθη από τον κ. Χόντα στην κοινή συνεδρίαση (των δύο σωμάτων) του Κογκρέσου σήμερα. Αυτό δήλωσε η Σάμι Λόρι, αντιπρόεδρος του Συνασπισμού της Ουάσινγκτον για τα θέματα που σχετίζονται με τις «γυναίκες ανακούφισης», όπως αποκαλούνταν στην Ιαπωνία τα θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η ομιλία του Σίνζο Άμπε αναμένεται αργά το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός και η καθυστερημένη συγνώμη

Την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Άμπε εξέφρασε την «βαθύτατη οδύνη» του για την τύχη των γυναικών αυτών «που έχουν υποστεί ασύγκριτα βάσανα ως θύματα της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

«Η Ιαπωνία έχει ήδη αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να προσφέρει μια ρεαλιστική βοήθεια στις «γυναίκες ανακούφισης»», πρόσθεσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

«Δεσμεύτηκα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι ότι η Ιαπωνία θα ηγηθεί της μάχης της διεθνούς κοινότητας για να εξαλειφθεί η σεξουαλική βία κατά τις συγκρούσεις» σημείωσε.

Η Ιαπωνία αφιέρωσε για τον σκοπό αυτόν, μέσω και του ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια το 2014. Επίσης, αναμένεται να δαπανήσει 22 εκατομμύρια το 2015, σύμφωνα με τον ιάπωνα πρωθυπουργό. Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες…

Το δράμα 200000 γυναικών

Σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς, έως και 200.000 γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως πόρνες στους οίκους ανοχής του ιαπωνικού στρατού κατά την διάρκεια του πολέμου. Στην πλειονότητά τους αυτές ήταν Κορεάτισσες, αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες, Φιλιππινέζες και γυναίκες από την Ταϊβάν.

Αυτές που εξακολουθούν να ζουν σήμερα είναι πολύ λίγες. Εντούτοις αξιώνουν δικαιοσύνη από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι συνεχίζει να υποβαθμίζει. ΑΝ όχι να αγνοεί, τα βάσανα που έχουν υποστεί. Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες…

Ιαπωνία: Πανεπιστημιακοί καλούν τη χώρα τους να παραδεχθεί την ευθύνη της για τις «γυναίκες ανακούφισης»

Η αντίδραση των πανεπιστημιακών

Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες...

Ιάπωνες πανεπιστημιακοί κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης», των χιλιάδων Ασιατισσών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, 16 σύλλογοι Ιαπώνων επιστημόνων -μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας- καταγγέλλουν «τη σκλαβιά για σεξ» της οποίας υπήρξαν θύματα οι γυναίκες αυτές, στην πλειονότητά τους Κορεάτισσες, και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει «εντίμως» την ευθύνη.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ, είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνική συγνώμη για 200000 πόρνες…

«Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους», σημείωσε.

«Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν καταλήγοντας το αίτημά τους στις αρμόδιες πλευρές «να αντιμετωπίσουν με εντιμότητα τις ηθικές βλάβες που έχει προκαλέσει στο παρελθόν η Ιαπωνία, όπως και τα θύματα».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε εκφώνησε προσφάτως ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά την οποία μίλησε ξανά για «τις βαθειές τύψεις» της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι Κινέζες και οι Κορεάτισσες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.

πηγή, φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.imerisia.gr

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

news.in.gr – το άρθρο υπάρχει εδώ:

https://tomov.gr/2015/05/26/%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply