Η Μελίνα και το πάθος της για το τσιγάρο

Η Μελίνα και το τσιγάρο

Η Μελίνα και το τσιγάρο

Η Μελίνα και το τσιγάρο
Η Μελίνα και το τσιγάρο, ένα πάθος. Ήταν, θαρρείς, τα δύο ημιστίχια ενός επαναλαμβανόμενου στίχου. Το αδιαπραγμάτευτο πάθος της μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρο, ιδίως μετά τον καθολικό “εξορισμό” των θεριακλήδων Ελλήνων από κάθε χώρο μαζικής εστίασης ή συνάθροισης. Εύλογα προφανώς εγείρονται οι υποθέσεις και τα σενάρια για τη δική της ενδεχόμενη στάση σε κάποιο παρόμοιο σενάριο.

«Θα ξαναγυρίσω». Το τελευταίο σημείωμα της Μελίνας Μερκούρη πάνω σ’ ένα πακέτο τσιγάρα πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση

H Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού που άντεξε όλους τους ανασχηματισμούς του Ανδρέα Παπανδρέου. Άφησε πίσω της σπουδαίο έργο και μια τεράστια παρακαταθήκη.

Δημιούργησε τον θεσμό των Περιφερειακών Θεάτρων, των λεγόμενων ΔΗΠΕΘΕ, το μαζικό θέατρο για τους μαθητές, τη δωρεάν είσοδο στα Μουσεία για τους Έλληνες, τους πολιτιστικούς ακολούθους στις πρεσβείες, ενώ ήταν μπροστάρης για τη διεκδίκηση της Χρυσής Ολυμπιάδας.

Το πολιτιστικό της έργο

Δική της ιδέα ήταν η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα και η πεζοδρόμηση γύρω από την Ακρόπολη. Όμως, η μεγαλύτερη συμβολή της ήταν η κίνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Για αυτό τον σκοπό συνέλαβε την ιδέα ενός νέου Μουσείου Ακροπόλεως και προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του, το 1989.

Ήταν αυτή που έπεισε τους εταίρους μας στην Ευρώπη και ξεκίνησε ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Μάλιστα, πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα έγινε το 1985 η Αθήνα.

Η Μελίνα και το τσιγάρο

Το πάθος της και ο καρκίνος

Η Μερκούρη έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη στις 6 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 74 ετών. Είχε καρκίνο του πνεύμονα, καθώς ήταν μανιώδης καπνίστρια. Συνήθιζε να λέει ότι το τσιγάρο της χάρισε χιλιάδες ευχάριστες στιγμές. Δυστυχώς όμως, της επεφύλαξε την πιο πικρή γεύση για το τέλος της ζωής της.

«Παραλίγο να με λιντσάρουν επειδή κάπνιζα», είχε πει σε συνέντευξή της και λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη και άναψε τσιγάρο μπροστά στην κάμερα, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κρατηθεί. Όταν αρρώστησε, λίγο πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα, «θα ξαναγυρίσω». Δυστυχώς όμως δεν επέστρεψε… Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» το μοιραίο πάθος της Μελίνας Μερκούρη που της στοίχισε τη ζωή. Στην κηδεία της ο κόσμος άφηνε «συμβολικά» στο μνήμα της, πακέτα από τσιγάρα….

Το βίντεο με το πάθος της για το τσιγάρο υπάρχει εδώ:
https://www.mixanitouxronou.gr/tha-xanagyriso-to-teleytaio-simeioma-tis-melinas-merkoyri-pano-s-ena-paketo-tsigara-prin-fygei-sto-exoteriko-gia-epemvasi-vinteo/

πηγή: μηχανή του χρόνου
το άρθρο υπάρχει εδώ:
https://www.mixanitouxronou.gr/tha-xanagyriso-to-teleytaio-simeioma-tis-melinas-merkoyri-pano-s-ena-paketo-tsigara-prin-fygei-sto-exoteriko-gia-epemvasi-vinteo/

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Μερκούρη – Ντασέν: Ένας διαχρονικός έρωτας - Επιμύθιο - Ιστοροές

Leave A Reply

Contact Us