Θάνος Μικρούτσικος - Captain my captain

Από τη μοναδική συνέντευξη που μου έδωσε. Οι απαντήσεις του σε στίχους μεγάλων ποιητών που μελοποίησε.

Θάνος Μικρούτσικος – Captain my captain

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες Θάνος Μικρούτσικος Καββαδίας

Μετά το προβλέψιμο, εκ των προτέρων, ναυάγιο της Πάτρας “Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης” (2006) – ίσως το πλέον μνημειώδες αποτυχημένο διαζύγιο του θεσμού – πήρα το θάρρος ή, πες το, θράσος και πήρα τηλέφωνο το Θάνο Μικρούτσικο, μιας και με τίμησε με την εμπιστοσύνη του να συνεργαστούμε. Μολονότι ήμουν, τότε, στην αρχή της επαγγελματικής μου διαδρομής ως φιλόλογος, εντούτοις ο Θάνος μού έδωσε την ευκαιρία να γράψω κάποιες κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πλέον ανεπανάληπτη όλων ήταν και η έκθεση “Leonardo da Vicnci, επιστήμονας και εφευρέτης”. Θάνος Μικρούτσικος – Captain my captain.

Σήκωσε το τηλέφωνο ο ίδιος, με τη χαρακτηριστική φωνή του.

“Capqtain, my captain”, ήταν τα πρώτα μου λόγια. Και ο Θάνος με κατάλαβε αμέσως, γιατί μ’ αυτήν την προσφώνηση συνήθιζα να χαιρετώ.

Η ιδέα μου ήταν απλή και βρήκε αμέσως, τη γενναιόδωρη ανταπόκρισή του.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ποιο θα ήταν το concept αυτής της γρήγορης συνομιλίας. Ήταν, για να δώσω καλύτερο στίγμα, η εποχή της συνεργασίας του με τα Υπόγεια Ρεύματα. Ένα ακόμη φρέσκο κοίταγμα, σε τραγούδια δικά του. Σε τραγούδια παλιά και πολυαγαπημένα, που έντυσαν λόγια μεγάλων ποιητών, Ελλήνων και μη. Λόγια όμως, που εξακολουθούν και παραμένουν τόσο επίκαιρα και συνάμα διαχρονικά. Όπως, εξάλλου, και όλα τα ανυπόκριτα ανθρώπινα οράματα.

(Γιάννης Δημογιάννης)

1)Περιοδεύοντας «πάνω στο φτερό του καρχαρία» σε όλη την χώρα. Αφουγκραζόμενος και πάλι τα υπόγεια ρεύματα των καιρών.

Τα τελευταία 15 χρόνια υποστήριζα ότι δεν είμαστε λίγοι. Απλώς είχαμε χαθεί κι έπρεπε να ανταλλάξουμε εκ νέου τις διευθύνσεις μας. Αυτό συμβαίνει τώρα, και ίσως είναι το μοναδικό θετικό που μπορεί να προκύψει από την κρίση, η οποία εμφανίστηκε πρώτα ως κρίση αξιών και ακολούθως κατέληξε ως οδυνηρή οικονομική κρίση.
Αυτή η καινούργια περιπέτεια, περιοδεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία, με κινητοποιεί, με συγκινεί και με ολοκληρώνει σαν καλλιτέχνη.

2)«Καθένας έχει στους ώμους του
Την κούραση δώδεκα ωρών από πέτρα
Την δίψα δώδεκα ωρών από ήλιο
Τον πόνο των χρόνων…» (Γιάννης Ρίτσος)

Πώς, μέσα από τόσο πόνο, θα χτίσουμε ξανά τις πολιτείες μας Μητέρα;

Ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε ξανά τις πολιτείες μας είναι ο δρόμος. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, γιατί η τσούλα η Ιστορία λέει ότι γεράσαμε. Ελπίζω να το κάνουν αυτοί που έρχονται με τρόπους που ίσως κάποιοι από εμάς φοβούνται ή δεν καταλαβαίνουν. Χρειάζεται μεγάλος σεισμός για να γκρεμίσει την παράδοση. Και κάθε σεισμός έχει το κόστος του. Πάντως κάποιοι έχουν αρχίσει να κρύβονται.

3)«Για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό…
Είναι ένας άνθρωπος  που τον μποδίζουν να βαδίζει
Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε…» (Ν.Χικμέτ)

Ποιον άνθρωπο να λυτρώσουμε πρώτα στον μικρόκοσμό
μας κι ύστερα ποιόν να λυτρώσουμε…πιο πέρα κι απ’ τα σύνορα;

Τι πιο σπουδαίο και ταυτοχρόνως τόσο τραγικό απ’ αυτό που κρύβει ο στίχος του Χικμέτ για τον άνθρωπο που εξακολουθεί να είναι αλυσοδεμένος; Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν είναι μόνο αλυσοδεμένος αλλά μέσα σ’ ένα δωμάτιο χωρίς έπιπλα και με ένα μικρό φεγγίτη στο ταβάνι. Πώς θα φτάσει να το ανοίξει; Δεν μπορεί μόνος του. Όλοι μαζί, γιατί έτσι κι αλλιώς «ο κόσμος υπάρχει όταν τον μοιραζόμαστε».

4.«Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες…»
(Μ.Αναγνωστάκης)

Η αέναη πάλη του καλλιτέχνη που δεν παραδέχτηκε την ήττα.

Ο καλλιτέχνης είναι ένας σχοινοβάτης. Και όσο καλός και αν είναι, θα πέσει κάποιες φορές από το σχοινί, είτε έχει αέρα, είτε δεν έχει. Το στοίχημά του είναι να σηκωθεί εκ νέου και να ακροβατεί συνεχώς μέχρι το τέλος. Τότε μόνο θα καταφέρει να συντηρήσει τα τιμαλφή για να τα σώσει και να τα παραδώσει στον επόμενο, πάντα επάνω στο σχοινί. Κωπηλατώντας στον αέρα συντηρείς το νερό μέσα, κάτω και πάνω από τις φλόγες.

5)Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τη ματαιότητα.

Με 4.160 εβδομάδες που στην καλύτερη περίπτωση μας δίνονται, έχεις εξαρχής την βεβαιότητα του τέλους. Η οπτική γωνία που βλέπεις την ματαιότητα πιο πάνω από τη ζωή (4160 εβδομάδες) οδήγησε ιδιοφυείς, όπως ο Μαγιακόβσκι, ο Πουλατζάς, ο Καρυωτάκης να τελειώσουν πριν την ώρα τους. Σεβαστό, αλλά εγώ προτιμώ να πυγμαχώ με τον Χρόνο που γνωρίζω ότι θα με ρίξει νοκ άουτ στον 15ογύρο και να τον κερδίζω σε κάθε γύρο στα σημεία. Και μέχρι τώρα τα καταφέρνω θαυμάσια. Θάνος Μικρούτσικος – Captain my captain. Θάνος Μικρούτσικος – Captain my captain. Θάνος Μικρούτσικος – Captain my captain

Θάνος Μικρούτσικος - Captain my captainΘάνος Μικρούτσικος - Captain my captain

σχετικοί σύνδεσμοι:
https://www.epimithio.gr/mousiki/
https://www.epimithio.gr/mousiki/
https://www.ethnos.gr/politismos/moysiki/46162_thanos-mikroytsikos-sto-ethnos-meta-apo-10-genies-tha-htistei-i-ellada-poy
Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us