Κριτήρια ουσίας - Κορνήλιος Καστοριάδης

Κριτήρια ουσίας – Κορνήλιος Καστοριάδης

απόσπασμα σε βίντεο

Στις 11 Μαρτίου 1922 στην Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής. Από το 1945 ζούσε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και στέλεχος στον ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε με ψευδώνυμα κυρίως στο περιοδικό της ομάδας Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα (γαλλικά: Socialisme ou barbarie), της οποίας ήταν μέλος. Το 1970 αποχώρησε από τον ΟΟΣΑ και εργάστηκε από το 1973 ως επαγγελματίας ψυχαναλυτής και από το 1979 ως διευθυντής σπουδών στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS -Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) του Παρισιού. Ήταν ο συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας και έγινε γνωστός ως φιλόσοφος της αυτονομίας. Κριτήρια ουσίας – Κορνήλιος Καστοριάδης.

Το 1977 επικρίθηκε από το Νίκο Πουλαντζά ότι δεν είχε συμμετοχή σε κάποια δημόσια ενέργεια εναντίον της δικτατορίας και για την εργασία του στον ΟΟΣΑ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Καστοριάδης επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα, δίνοντας σειρά διαλέξεων, μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τον Βόλο το Ρέθυμνο τα Χανιά (το 1991, προσκεκλειμένος από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Χανίων) και άλλα. Το 1989 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1993 έγινε επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από τα λόγια του: 

“Τι είναι αυτή η πορνογραφία που επικρατεί σε όλους τους τομείς;

Η πορνογραφία που επικρατεί στην πολιτική , η πορνογραφία που επικρατεί στην πνευματική ζωή, όλοι αυτοί οι απατεώνες που κυκλοφορούν και οι οποίοι προβάλλονται συνεχώς – τι άλλο είναι παρά η κατάρρευση των κριτηρίων;

Αν το κοινό είχε κριτήρια ή αν υπήρχαν κριτικοί με κριτήρια, δεν θα γινότανε αυτή η γενική εκπόρνευση όπου εμφανίζονται ως φιλόσοφοι άνθρωποι οι οποίοι είναι άσχετοι, που εμφανίζονται ως ζωγράφοι άνθρωποι οι οποίοι είναι απατεώνες ή ως πολιτικοί. Είναι το ίδιο ζήτημα.

Η δημιουργία συνεπάγεται ταυτοχρόνως και τη διατύπωση και την κοινωνική ισχύ, κριτηρίων είτε παλιών είτε καινούργιων – κάθε εποχή δημιουργείται από την τελειότητα και τα κριτήρια της – αλλά που είναι κριτήρια ουσίας. Κριτήρια ουσίας – Κορνήλιος Καστοριάδης.

Σήμερα ποια είναι τα κριτήρια ουσίας;”

πηγή, φωτογραφίες: https://antikleidi.com
το απόσπασμα υπάρχει εδώ:
https://antikleidi.com/2016/03/11/kastoriadis-ousia/?fbclid=IwAR3i0O_0Fkyci_RAElA76tZHO5F0zXjO4p8yDOuMXMVp4yn4FzU5eHjnofk

το βίντεο μεταφορτώθηκε στο ΥΤ από το χρήστη:
Peralon

Published on May 23, 2010
Category
News & Politics

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply