Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως 

Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

 

Η διεθνής έρευνα κατέδειξε ποιες είναι οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως. Αυτές που ξεχωρίζουν για την αναλογία της επιφάνειας πρασίνου, που αντιστοιχεί στον κάθε πολίτη. Δέκα λαμπρά παραδείγματα αστικών χώρων, με εξαιρετική πολιτισμική στάθμη – υλική και πνευματική – η οποία όμως συμπορεύεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και μία οικολογική συνείδηση, που επιτρέπει τη δημιουργία eco-friendly αστικών οικισμών.

Οι 10 πιο πράσινες πόλεις του κόσμου

Η λίστα με τους πιο eco-friendly αστικούς προορισμούς του πλανήτη.

Η βιωσιμότητα φαίνεται να είναι μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες τάσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι, μετά τον κόσμο του ποτού, κάνει δυναμική είσοδο και στο κομμάτι του ταξιδιού, με ολοένα και περισσότερους να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν παράγοντες όπως το wellness, τον eco-friendly χαρακτήρα ενός προορισμού και γενικότερα όλα εκείνα που κάνουν την εμπειρία φιλική προς το περιβάλλον, πριν επιλέξουν την επόμενη εξόρμησή τους.

Η ολλανδική εταιρεία TravelBird δημιούργησε το Green City Index, που αξιολογεί τις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψιν τα πάρκα και την βλάστηση που διαθέτει εντός μητροπολιτικής περιοχής, την απόσταση από το πλησιέστερο δάσος, από πού αντλεί τις πρώτες ύλες της καθώς και μια σειρά από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. 50 πόλεις από κάθε γωνιά του πλανήτη μπήκαν στο μικροσκόπιο, προτού προκύψει η τελική 10άδα, με απώτερο σκοπό να ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και το μέλλον του eco-τουρισμού σε σοβαρότερο και ασφαλώς διεθνές επίπεδο.

10. Ρίγα, Λετονία

Οι 10 πιο πράσινες πόλεις του κόσμου

Το Παρίσι του Βορρά αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Βαλτικής. Κάτι που οικολογικά μεταφράζεται σε 113,04 τμ πρασίνου ανά κάτοικο. Εκτός από αυτό, είναι και ένας από τους πιο value for money προορισμούς της Ευρώπης, με ένα θαυμάσιο ιστορικό κέντρο.

9. Αμβούργο, Γερμανία

Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

Το δημοφιλέστερο λιμάνι της Γερμανίας φημίζεται για ένα σωρό πράγματα όπως την συνοικία του Sankt Pauli και όλα όσα την αντιπροσωπεύουν, την ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, την μεγάλη λίμνη στην καρδιά του, το Δημαρχείο του κ.α. Τυγχάνει να είναι και μία από τις πιο πράσινες πόλεις της χώρας, με 114 τμ βλάστησης ανά κάτοικο. Μάλιστα, είχε ψηφιστεί ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου, πίσω στο 2011.

8. Βέρνη, Ελβετία

ΒΕΡΝΗ Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας -ναι, αυτή είναι- συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος είναι και μία από τις ακριβότερες πόλεις της Γης για να ζήσει κάποιος. Εκτός αυτών, στην Βέρνη αντιστοιχούν 132 τμ πράσινο ανά κάτοικο.

7. Ρώμη, Ιταλία

ΡΩΜΗ Οι δέκα πρασινότερες πόλεις παγκοσμίως

Κι όμως η Αιώνια Πόλη ανήκει στην λίστα με τις πιο πράσινες του κόσμου, με 166 τμ/ κάτοικο, με την Villa Borghese να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πώς μπορούν να χωρέσουν τα φυτά στο ιστορικό κέντρο μίας σύγχρονης μητρόπολης.

6. Πράγα, Τσεχία

ΠΡΑΓΑ

220 τετραγωνικά μέτρα γεμάτα πράσινο αντιστοιχούν για κάθε έναν από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και ενδεχομένως σημαντικότερης πόλης της Τσεχίας. Η Γέφυρα του Καρόλου, η παλιά πόλη Stare Mesto, η περιοχή Malá Strana, το Αστρονομικό Ρολόι και τα υπόλοιπα αξιοθέατα βρίσκονται σε μία από τις πιο eco-friendly πόλεις της Ευρώπης.

5. Σίδνεϊ, Αυστραλία

ΣΙΔΝΕΙ

Αφήνουμε για λίγο την Ευρώπη και μεταφερόμαστε στην άλλη άκρη του πλανήτη. Για κάθε έναν από 5.000.000 κατοίκους υπάρχουν 235 τμ πρασίνου, με πάρκα, άλση και σημεία σχεδόν σε κάθε σημείο, με τους Royal Botanic Gardens να είναι ένα από τα highlights (πίσω ασφαλώς από την περίφημη Όπερα).

4. Γκέτεμποργκ, Σουηδία

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει εκπρόσωπος της Σουηδίας από μία τέτοια λίστα. Το Γκέτεμποργκ διαθέτει 314 πράσινα τμ ανά άτομο, αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κάποιος πως πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Σκανδιναβίας.

3. Μπρατισλάβα, Σλοβακία

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Κανείς δεν περίμενε όμως την πρωτεύουσα της Σλοβακίας στην 3η θέση. Κι όμως, διαθέτει 333 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο. Η Παλιά Πόλη, το Κάστρο, ο Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου και τα υπόλοιπα αξιοθέατα συναντούν εδώ το Δασικό Πάρκο και αρκετές ακόμη πηγές βλάστησης.

2. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

ΟΚΛΑΝΤ

Ξανά πίσω στην Ωκεανία και μάλιστα ακόμη πιο μακριά από την Αυστραλία και το Σίδνεϊ. Το εμπορικό λιμάνι της νησιωτικής χώρας που περιβάλλεται από 48 ηφαίστεια, προσφέρει 357 τμ πρασίνου σε κάθε κάτοικο και είναι εξαιρετικά γοητευτικός τουριστικός προορισμός.

1. Ρέικιαβικ, Ισλανδία

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

Μακριά από όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη, η Ισλανδία ζει στους δικούς της διαφορετικούς ρυθμούς, κάτι που ισχύει στο 100% και για την πρωτεύουσά της. 411 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, φέρνουν δικαιολογημένα το Ρέικιαβικ στην πρώτη θέση αυτής της λίστας.

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply