Globe scene - Charlie Chaplin Image Bank

Τσάρλι Τσάπλιν – Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ»

Ο «Μεγάλος Δικτάτωρ» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Τσάπλιν. Η ταινία έχει συμπεριληφθεί στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Η σκηνή που ο κουρέας/αυτοκράτορας της Τομανίας παίζει με μια υδρόγειο σφαίρα  είναι πανέμορφη και ταυτόχρονα τραγική. Τσάρλι Τσάπλιν – Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ».

Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ένας εβραίος κουρέας τραυματίστηκε στη μάχη και έμεινε αρκετό καιρό σε ένα νοσοκομείο βετεράνων. Όταν επέστρεψε στην πόλη και το μαγαζί  του, συνειδητοποίησε ότι το φανταστικό κράτος της Τομανίας είχε μετατραπεί σε ένα ολοκληρωτικό και αντισημιτικό έθνος, με αρχηγό τον Αντενόιντ Χίνκελ.
Στη διάρκεια μια επίθεσης στο κουρείο του, ο μπαρμπέρης συνάντησε την όμορφη Χάνα και χωρίς να το καταλάβει έγινε ο ηγέτης της αντίστασης που αναπτυσσόταν στην περιοχή. Εξαιτίας όμως της εξαιρετικής ομοιότητας του κουρέα με τον Χίνκελ, οι δυνάμεις της Τομανίας τον μπέρδεψαν για τον δικτάτορα. Ο κουρέας πρέπει λοιπόν να απονείμει δικαιοσύνη, αλλά και να κατακτήσει τη γειτονική χώρα  Ότσερλιχ για να γίνει Παγκόσμιος Αυτοκράτορας. Ο κουρέας συναντά την όμορφη Χάνα και γίνεται ηγέτης της αντίστασης στην περιοχή του απέναντι στις ολοκληρωτικές αρχές της φανταστικής Τομανίας.
Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ»Η μεγάλη τομή για την εποχή της
Το κλασικό, πλέον, έργο του Τσάρλι Τσάπλιν αποτέλεσε μια καυστική πολιτική σάτιρα για το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ, όσο και για τον φασισμό του Μπενίτο Μουσολίνι. Η ιδέα της ταινίας ήρθε όταν ένας φίλος του Τσάπλιν του είπε περιπαικτικά ότι η εμφάνισή του παρέπεμπε σε αυτή του Φύρερ. Υπήρξε η πρώτη ομιλούσα ταινία του «Σαρλώ» και η παραγωγή της ξεκίνησε το 1937, όταν το ναζιστικό όραμα του Χίτλερ δεν είχε γιγαντωθεί ακόμη και πολλοί πίστευαν ότι δεν αποτελούσε απειλή για την ανθρωπότητα.
Τα πράγματα άλλαξαν όμως τα επόμενα δύο χρόνια, όταν έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Τσάπλιν είχε παρακολουθήσει την ταινία της Λένι Ρίφενσταλ, «Ο θρίαμβος της Θέλησης», κορυφαίο έργο της ναζιστικής προπαγάνδας όταν η Γερμανία είχε εισβάλλει στη Γαλλία. Τα δύο αυτά γεγονότα επηρέασαν τον Τσάπλιν να αλλάξει το τέλος της ταινίας με τον αξέχαστο μονόλογο και την κατακραυγή στα ολοκληρωτικά καθεστώτα με όπλο τη σάτιρα.

Η πρώτη προβολή – οι αντιδράσεις του Φύρερ

Η πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1940 και προτάθηκε για Όσκαρ. Μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και  Α΄Ανδρικού Ρόλου. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Φράνκο απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας στις χώρες τους, αλλά και στα κατεχόμενα κράτη. Ωστόσο, ο Φύρερ, παράγγειλε κρυφά ένα αντίγραφο της ταινίας από την Πορτογαλία. Αργότερα ο Τσάπλιν στην «Αυτοβιογραφία» του είχε δηλώσει πως «θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτηκε για την ταινία […]

Ο Τσάπλιν κινείται μαζί με τη σφαίρα με μια εξαιρετική αρμονία. Με κινήσεις που θυμίζουν μπαλέτο, διασκεδάζει με το μεγάλο μπαλόνι. Το μήνυμα είναι σαφές. Όπως παίζει με το μπαλόνι για ευχαρίστηση, έτσι διασκεδάζει με όλο τον πλανήτη που πληρώνει το κόστος της μεγαλομανίας. Το μπαλόνι που σκάει και καταστρέφεται είναι ο κόσμος του Δικτάτορα……Τσάρλι Τσάπλιν – Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ». Τσάρλι Τσάπλιν – Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το λόγο του
“Μεγάλου δικτάτορα”
Τσάρλι Τσάπλιν – Ο ισόβιος «Μεγάλος Δικτάτωρ».

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-xitler-eixe-dei-ton-

Το Πρόγραμμα Ευθανασίας των Ναζί  

https://www.epimithio.gr/%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%80%ce%bb%ce%b9%ce%bd-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b9/

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply