Παγκόσμια Ημέρας της Γης - Νούλη Τσαγκαράκη 

Η οικολογική καταστροφή μέσα από τον φακό του Φαμπρίς Μοντεϊρό …

Παγκόσμια Ημέρας της Γης

Νούλη Τσαγκαράκη 

Έχω δει ανθρώπους να βγάζουν περίπατο τα σκυλιά τους, χωρίς όμως να μπαίνουν στον κόπο να μαζέψουν τα περιττώματα τους. Κι αναρωτήθηκα, έτσι κάνουν άραγε σπίτι τους; Έχω δει ανθρώπους να πετούν κάτω οτιδήποτε τους είναι πλέον άχρηστο, όπως ένα άδειο μπουκάλι νερού, ή το χαρτί από την τυρόπιττα που έτρωγαν. Κι αναρωτήθηκα, έτσι κάνουν άραγε σπίτι τους; Έχω δει κι άλλους που φτύνουν κάτω την τσίχλα που μάσαγαν, που παρατούν τα σκουπίδια τους στις παραλίες ή στις εξοχές που επισκέφθηκαν, κι αναρωτήθηκα το ίδιο πράγμα. Κι επειδή είναι βέβαιο πως δεν κάνουν έτσι σπίτι τους, σκέφτηκα με θλίψη πόση έλλειψη παιδείας έχουμε ώστε η αντίληψη του «κόσμου» να ξεκινά και να τελειώνει στο σπίτι μας. Ένας ασφυκτικά περιορισμένος μικρόκοσμος. Παγκόσμια Ημέρας της Γης – Νούλη Τσαγκαράκη.

Δεν είναι λοιπόν ν’ απορεί κανείς γιατί κακοποιούμε το περιβάλλον! Αν δεν το θεωρούμε δικό μας -κάτι σαν την αυλή ή το μπαλκόνι μας φερ’ ειπείν μας- αλλά κάτι ξένο, επόμενο είναι να του φερόμαστε ανάλογα. Με την έπαρση των κατακτητών και όχι με την ευγνωμοσύνη των φιλοξενούμενων. Γιατί αν το συλλογιστείτε, αυτό ήμαστε, φιλοξενούμενοι, περαστικοί. Ο πλανήτης που κατοικούμε υπήρχε πριν από μας, και θα υπάρχει και μετά. Κι ο πλανήτης, με τον τρόπο του, είπε φτάνει πια! Μας καταδίκασε να έχουμε τα πάντα αλλά, ως έγκλειστοι, να μην μπορούμε να τ’ απολαύσουμε. Και το χειρότερο, μας κράτησε σε απόσταση από οτιδήποτε αγαπάμε.

Αυτές τις σκέψεις γυροφέρνω σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γης που γιορτάζουμε. Κι εύχομαι ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης να συμμετάσχει επιδιώκοντας την μαζικοποίηση του κινήματος σωτηρίας της. Θα μου πεις, εγώ θα σώσω τον πλανήτη; Όχι βέβαια! Κανείς δεν μπορεί να το κάνει από μόνος του. Μπορεί όμως να συμβάλει στην ελάφρυνση του οικολογικού φορτίου με διάφορους απλούς, απλούστατους τρόπους. Όπως με το να κάνει λελογισμένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ή του νερού. Να προτιμά οικολογικά προϊόντα, να συμμετέχει στην ανακύκλωση κ.ο.κ. Θέληση να υπάρχει και τρόποι βρίσκονται… Γιατί ένας κούκος μπορεί να μην φέρνει την άνοιξη, κάνει όμως τη διαφορά! Κι είναι σπουδαίο, νοιώθεις σπουδαίος, αν έχεις συμβάλει κι εσύ σ’ αυτό!

Στα πλαίσια του σημερινού εορτασμού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όσους το επιθυμούν να αναρτήσουμε στα social media μια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη, συνοδεύοντάς τις με τα hashtags: #earthday2020 και #ypen. Παγκόσμια Ημέρας της Γης – Νούλη Τσαγκαράκη. Παγκόσμια Ημέρας της Γης – Νούλη Τσαγκαράκη 

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us