Ρόζα Παρκς - ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται“Δεν πρέπει ποτέ να φοβάσαι γι’ αυτό που κάνεις εφόσον είναι  σωστό.” Ρόζα Παρκς

Ήταν πρώτη Δεκεμβρίου του 1955. Στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, η Ρόζα Παρκς – μια έγχρωμη μοδίστρα – γυρνά σπίτι της μετά από μια κουραστική μέρα. Όταν ανοίγει την πόρτα του λεωφορείου, βλέπει τον οδηγό, Τζέιμς Μπλέικ. Στο μυαλό της έρχεται ένα περιστατικό που συνέβη δώδεκα χρόνια πριν. Τότε, την είχε αναγκάσει να κατέβει απ’ το ίδιο λεωφορείο και να περιμένει στη βροχή. Ο λόγος ήταν επειδή είχε τολμήσει να μπει από την μπροστινή πόρτα που επιτρεπόταν μόνο για λευκούς. Ρόζα Παρκς – ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται.

Η Παρκς προχωρεί προς την πίσω μεριά του λεωφορείου. Εκεί ήταν οι θέσεις για τους μαύρους και κάθεται στο πρώτο ελεύθερο κάθισμα. Μετά από τρεις στάσεις μετά, ανεβαίνουν μερικοί λευκοί. Όταν ο οδηγός βλέπει ότι ένας από τους λευκούς μένει χωρίς θέση, απαιτεί από τους μαύρους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να τις παραχωρήσουν.

Ρόζα Παρκς - ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται
Ρόζα Παρκς - ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται
Όλοι υπακούν εκτός από την Παρκς, που ήταν μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ανθρώπων (NAACP). Παρόλο που ο οδηγός την απειλεί ότι θα φέρει την αστυνομία, εκείνη δεν σηκώνεται. Τότε ο Τζέιμς Μπλέικ καλεί τις αρχές και η Παρκς κατεβαίνει βίαια από το λεωφορείο, συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς. Τη συλλαμβάνουν. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους νόμους και την πρακτική “Τζιμ Κρόου”, στον Νότο των ΗΠΑ, οι μαύροι όφειλαν να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Ρόζα Παρκς – ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται.
Ρόζα Παρκς - ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται

Οδηγείται στο κρατητήριο για παραβίαση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη μέρα, αφού ο φίλος της, Έντγκαρ Νίξον, πληρώνει για εκείνη την εγγύηση. Η συγκεκριμένη πράξη της πολιτικής ανυπακοής, γεννά ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη της Αλαμπάμα. Εκφράζεται με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες. Οι μαύροι τελικά θριαμβεύουν. Το 1956, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει τους νόμους τύπου “Τζιμ Κρόου” της Αλαμπάμα αντισυνταγματικούς.

Έχω ένα όνειρο

Αυτή η κίνηση κατΑποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες Ρόζα Παρκς"ά του ρατσισμού, βοηθά πολύ έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή. Έναν αγώνα δρόμου, που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Αξίζει να αναφερθούμε στην πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου του 1963.

Εκεί, διακόσιες πενήντα χιλιάδες μαύροι και λευκοί συγκεντρώνονται μπροστά από το μνημείο Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα. Ένα πλήθος που ακούν με συγκίνηση τον ιστορικό λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Την ομιλία που ξεκινά με τα εμβληματικά λόγια: “Έχω ένα όνειρο”. Ρόζα Παρκς – ένα Μαύρο τριαντάφυλλο γεννιέται.

Το μετάλλιο της Ελευθερίας

Το 1996, απονέμεται στη Ρόζα Παρκς το “Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας”. Τρία χρόνια αργότερα, το 199, τιμάται με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Η Ρόζα Παρκς θεωρείται “Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων”.

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply