Σαλβαντόρ Νταλί – τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Σαλβαντόρ Νταλί - τα σκίτσα του Δον ΚιχώτηΔεκαπέντε γκουάς του Σαλβαδόρ Νταλί. Έργα που ο ζωγράφος παρήγαγε μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες. Με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του. Οι κάρτες βγήκαν στο σφυρί στη Γαλλία στις 4 Ιουνίου. Σαλβαντόρ Νταλί – τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000/30.000 ευρώ έως 70.000/100.000 ευρώ. Τα έργα του Νταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση. Και αυτό παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930/1940), η οποία είναι και η πιο γνωστή.

Σαλβαντόρ Νταλί - τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου, αλλά «εκτός του εργαστηρίου, και ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του», δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. «Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά».

«Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία».

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια Hoechst Iberica παράγγελναν κάθε τέλος της χρονιάς στον Νταλί ευχετήριες κάρτες για να στείλουν στους πελάτες τους, οι οποίες κάθε φορά συνοδεύονταν από ένα ιδιόχειρο κείμενο του καλλιτέχνη. Τα έργα αυτά εκτέθηκαν για 20 χρόνια στο Ίδρυμα Νταλί στη Φιγκέρες της βόρειας Ισπανίας.

Σαλβαντόρ Νταλί - τα σκίτσα του Δον ΚιχώτηΗ μεταμόρφωση, η χρυσαλίδα, η Δάφνη, ο Δον Κιχώτης. Θέματα επαναλαμβανόμενα στη φαντασία του Νταλί, παρουσιάζουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από έντονα και ονειρικά χρώματα, υπογραμμίζοντας τα δώρα της φύσης και των θεραπευτικών βοτάνων.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί πραγματοποίησε ελάχιστες παραγγελίες με εξαίρεση πορτρέτα, σκηνικά για τον κινηματογράφο ή εικονογραφήσεις για βιβλία. Σαλβαντόρ Νταλί – τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών δεν είχε οργανώσει μεγάλη πώληση έργων του Νταλί μετά τη δημοπρασία το 2003 της συλλογής Perrot-Moore στο Καδακές, στη Χιρόνα της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Σαλβαντόρ Νταλί - τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Σαλβαντόρ Νταλί - τα σκίτσα του Δον Κιχώτη

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply

Contact Us