`Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας.` έλεγε.`   -Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

`Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας.` έλεγε. `Εφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου του 1983.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Τένεσι Ουίλλιαμς… Ένας από τους κορυφαίους  Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, μαζί με το σύγχρονό του, Άρθουρ Μίλλερ. Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1911. Τη μεγαλύτερη περίοδο της ζωής του έζησε τη Νέα Ορλεάνη. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και παιχνίδια, ιστορίες και μυθιστορήματα και το 1948 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το “Λεωφορείον ο Πόθος” ενώ το  1955 για τη “Λυσσασμένη Γάτα”. Τα έργα του είναι μεταφρασμένα σε περισσότερες από 30 γλώσσες, και παγκοσμίως αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις.

Ένα από τα πιο διάσημα κι αγαπημένα έργα του Τένεσι Ουίλλιαμς είναι  “Το Γλυκό Πουλί της Νιότης”. Ένα αριστούργημα το οποίο  πραγματεύεται δύο από τις μεγαλύτερες αγωνίες του συγγραφέα του. Αφενός τον Χρόνο που περνά γρήγορα αμείλικτος και αφετέρου την Αποτυχία και  τα  απραγματοποίητα όνειρα.

Ο σπουδαίος συγγραφέας, δίνει μαθήματα ζωής με τα λόγια του… Επέλεξα  17 από αυτά και σας τα παραθέτω…

Η ζωή είναι κυρίως αναμνήσεις –εκτός από αυτήν εδώ την τωρινή στιγμή, που περνάει από δίπλα σου τόσο γρήγορα, ίσα που προλαβαίνεις να την παρατηρήσεις.

Όλη η καλή τέχνη είναι αδιακρισία.

Είμαστε όλοι καταδικασμένοι σε μοναχικό εγκλεισμό μέσα στο ίδιο μας το δέρμα –ισόβια.

Υπάρχει η στιγμή της αποχώρησης, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σίγουρο μέρος να πας.

Πάντα βασιζόμουνα στην καλοσύνη των ξένων.

Μπορείς να είσαι νέος χωρίς λεφτά, αλλά δεν μπορείς να είσαι γέρος χωρίς λεφτά.

Η ζωή είναι εν μέρει αυτό που εμείς την κάνουμε, κι εν μέρει αυτό που την κάνουν οι φίλοι που διαλέγουμε.

Ένα κενό είναι πολύ καλύτερο από μερικά από τα πράγματα με τα οποία η φύση το γεμίζει.

Η επιτυχία μπλοκάρεται από το να επικεντρώνεσαι σ’ αυτήν και να τη σχεδιάζεις. Η επιτυχία είναι ντροπαλή, δεν θα ‘ρθει όσο παρακολουθείς.

Χρόνος είναι η μακρύτερη απόσταση μεταξύ δυο τόπων.

Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε δυο μέρη.

Η κόλαση είναι ο ίδιος μας ο εαυτός• και η μόνη λύτρωση είναι να παραμερίσεις τον εαυτό σου και να αισθανθείς βαθιά για κάποιον άλλον.

Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας.

Όλοι οι σκληροί άνθρωποι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως υπόδειγμα ειλικρίνειας.

Σε κάθε θεατρικό έργο πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο με κάποια σκοτεινή, ακατανόητη πτυχή, που τα κίνητρά του να μην είναι κατανοητά.

Γιατί έγραφα; Επειδή δεν έβρισκα τη ζωή ικανοποιητική.

Ο θάνατος είναι μια στιγμή. Και η ζωή τόσες πολλές…

Όλες οι δυτικές θεολογίες, όλη η μυθολογία τους, βασίζονται στην αντίληψη του θεού σαν ενός ξεμωραμένου σκανταλιάρη.

πηγή, φωτογραφίες: www.klik.gr
κείμενο, επιμέλεια: Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply