Το πλήθος στοχάζεται ελάχιστα

Το πλήθος στοχάζεται ελάχιστα

Το πλήθος Antonio Berni  1934

Το πλήθος στοχάζεται ελάχιστα, τονίζει ο Σοπενάουερ. “Του λείπει ο χρόνος και η άσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τις πλάνες της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγάλο πλήθος έχει μάτια και αυτιά και σχεδόν τίποτε άλλο. Αυτό που κυρίως το διακρίνει είναι η έλλειψη κριτικού πνεύματος. Αλλά πρωτίστως η βραχεία μνήμη.

«Για να κρύψουν την έλλειψη πραγματικών σκέψεων, κάποιοι έχουν εφεύρει μια εντυπωσιακή μηχανή που κατασκευάζει μεγάλες σύνθετες λέξεις. Περίπλοκες κοινοτοπίες, ατέλειωτες προτάσεις, νέες και ανήκουστες εκφράσεις. Και όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια κατά το δυνατόν δύσκολη γλώσσα, που δίνει την εντύπωση της  ευρυμάθειας.

Όμως, με όλα αυτά, στην ουσία δεν λένε τίποτα. Όποιος τους ακούει, δεν γίνεται αποδέκτης σκέψεων. Δεν νιώθει τη γνώση του να αυξάνει, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να αναστενάξει. “Ακούω τον μύλο να γυρίζει, αλεύρι όμως δεν βλέπω”. Ή βλέπει επιτέλους καθαρά πόσο λειψοί, πόσο χαμερπείς, πόσο άχρωμοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω απ΄αυτή τη βαρύγδουπη απεραντολογία».

«Το μεγάλο πλήθος έχει μάτια και αυτιά και σχεδόν τίποτε άλλο. Αυτό που κυρίως το διακρίνει είναι η έλλειψη κριτικού πνεύματος. Αλλά πρωτίστως η βραχεία μνήμη.

Η μάζα στοχάζεται ελάχιστα, γιατί της λείπει ο χρόνος και η άσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τις πλάνες της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χωρίς, βέβαια, να είναι, όπως ο κόσμος των διανοούμενων, σαν τον ανεμοδείχτη που κάθε φορά προσαρμόζεται στους ανέμους της μόδας.

Και ευτυχώς που γίνεται έτσι: γιατί θα ήτανε τρομακτική η ιδέα των συνεχών ξαφνικών μεταστροφών αυτής της βαριάς και δυσκίνητης ανθρώπινης μάζας. Προπάντων αν αναλογιστούμε πόσα θα μπορούσαν να ξεριζωθούν και να ανατραπούν με αυτές τις απότομες μεταστροφές».

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788-21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του “Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση”, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση, καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση. Πλην όμως, κατά τρόπο ως επί το πλείστον νοσηρό.
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ
 Η Τέχνη του να είσαι προσβλητικός, εκδ. Γνώση.
Πηγή: doctv.gr
CoverPhoto: Antonio Berni  19
χρήσιμοι σύνδεσμοι: https://www.athens.indymedia.org/post/18073/https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/koinoniki-symperifora/350-i-psichologia-tu-atomu-sti-maza-ke-ta-charaktiristika-pu-proslambani-apo-afti.html
Δ. Μαρωνίτης: «Κρατήστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς»
Βίλχελμ Ράιχ: «Ο ισχυρός άνθρωπος»

https://www.epimithio.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-

https://www.epimithio.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-

https://www.epimithio.gr/%cf%83%ce%bf%cf%80%

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply