Φιτζέραλντ - 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ

Robert Redford GIF – Find & Share on GIPHY

Το αμερικάνικο όνειρο, ο αιώνιος έρωτας, το παιχνίδι του πλούτου, η άνοδος πλάι σε αμφιλεγόμενους ανθρώπους, η κορυφή παρέα με ανθρώπους σύμβολα του πλούτου, της εξουσίας, η πτώση. Μοναχική, βίαιη, ακαριαία… Φιτζέραλντ – 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ.
από τον Γιώργο Πράτανο

Ο Μπαζ Λούρμαν τολμά να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το θρυλικό “Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ” του Σκοτ Φιτζέραλντ. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού πως κάθε φορά που ένα διάσημο βιβλίο μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη υπάρχουν πολέμιοι, χωρίς καν, να έχουν δει την ταινία, που το απορρίπτουν, ο σκηνοθέτης των “Moulin Rouge” και “Romeo and Juliet” σέβεται το κείμενο, διατηρεί τους συμβολισμούς του συγγραφέα (το πράσινο φως, το παλιό ρολόι που σπάει από νευρικότητα, την πινακίδα-ματιά του Δρ Τι Τζέι Εκλμπεργκ) και παρασύρει σε ένα πάρτι εικόνων και ψευδαισθήσεων.Έχοντας περάσει στη σφαίρα του κλασικού, το αριστούργημα του Φιτζέραλντ παίζει με τις διαχρονικές αξίες, αλλά αυτά που διδάσκει μπορεί να είναι διαφορετικά στον καθένα.Κάνοντας μια προσέγγιση από μια πιο ανδρική ματιά, αυτά είναι πέντε πράγματα που μας διδάσκει η πρόσφατη παρακολούθηση της ταινίας “Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ”, του Μπαζ Λούρμαν, προσπαθώντας να μην κάνουμε spoiler. Φιτζέραλντ – 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ.

5. Το… ροζ κοστούμι

Στους συντηρητικούς κύκλους των μεγαλοαστικών οικογενειών, κάποια πράγματα απλά δεν νοούνται. Οι μύθοι με τους οποίους τάιζε τη Νεοϋρκέζικη κοινή γνώμη ο Γκάτσμπυ, δεν χωρούσαν στο μυαλό της “προβλεπόμενης” εικόνας των “μεγάλων τζακιών”! Δεν μπορούσε κανείς να είναι τόσο προοδευτικός, που ενώ έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, φοράει… ροζ. Το χάος που χωρίζει τους γόνους των μεγάλων οικογενειών από τους ταπεινούς την καταγωγή είναι τεράστιο. Τι και αν ο Γκάτσμπυ ήταν προοδευτικός και μπορούσε με το απαράμιλλο στυλ του να σταθεί επάξια στα σαλόνια και στα… αλώνια; Δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ένας από εκείνους. Μπορεί να βρισκόταν στα ίδια μέρη, να συνομιλούσε με εκείνους, αλλά ποτέ δεν θα τον θεωρούσαν ισάξιό τους!

Crash test: Ποιος Γκάτσμπυ είναι πιο υπέροχος; | Andro

4. Δεν είναι όλες οι παντρεμένες ίδιες

“Όταν οι γυναίκες απιστήσουν, έχουν φύγει κιόλας από τη σχέση”… Ναι, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, έτσι, για να μην γνωρίζουμε τους ανθρώπους από τα manual. Μία γυναίκα που έχει έναν πλούσιο γάμο και παιδί, με έναν σύζυγο που τον ορέγονται πολλές άλλες, δεν παρατάει τον άνδρα της. Το ρίσκο που καλείται να πάρει, ακόμη και όταν δεν είναι μεγάλο (ειδικά για τη Ντέιζι), αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Σαν ένα κακομαθημένο θηλυκό, επιβεβαιώθηκε μέσα από τον έρωτα του Γκάτσμπυ, αλλά μέχρι εκεί! Σε αντίθεση με τη σύζυγο του βενζινοπώλη, που ήταν έτοιμη ανά πάσα στιγμή να τον εγκαταλείψει για να ζήσει τα μεγαλεία.

3. Ο έρωτας κάνει τη γη να γυρίζει

Η ανάγκη του φτωχού Γκάτσμπυ να κερδίσει τον “έρωτα της ζωής του”, τον οδηγεί σε μια κούρσα -παράνομου- πλουτισμού, μόνο και μόνο για να έχει τη γυναίκα της ζωής του στο πλευρό του. Αμφιλεγόμενες παρέες και πρακτικές, ανίερες συμμαχίες, έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό. Να κάνει δική του τη Ντέιζι.

2. Παντρεύεσαι την κυρία, την κερατώνεις με τη… δεύτερη

Κλασική ανδρική πρακτική, ειδικά των περασμένων δεκαετιών, ειδικά στις αστές οικογένειες. Γάμος με κοπέλα λόγω της κοινωνικής της τάξης, της… προίκας της, που ανοίγει και άλλες -επαγγελματικές- πόρτες. Δεν σημαίνει πως η σύζυγος είναι απαραίτητα και όμορφη… Αλλά ο σύζυγος βαριέται. Θέλει τη σεξουαλική του ζωή έξαλλη! Και αυτά μπορεί να τα βρει σε μια άλλη γυναίκα που δεν θα σέβεται, που θα μπορεί να βγάλει ένα άλλο εαυτό, πιο επιθετικό, πιο “βρώμικο”, με μια γυναίκα που δεν του αρνείται τίποτε και ποτέ και δέχεται όλες τις διαστροφές του. Κάπου εκεί, βέβαια, θα διαπιστώσει πως και η σύζυγός του, έχει περιπέτειες σε άλλα σεντόνια!

1. Το παραμύθι του αιώνιου έρωτα

Όταν ο φτωχός αξιωματικός ερωτεύεται την πλούσια αστή, ο μόνος τρόπος για να την κάνει δική του, είναι να αποκτήσει -τουλάχιστον- τα ανάλογα πλούτη. Θα τον περίμενε; Όσο ερωτευμένη και να ήταν, όχι! Για αυτό και το όνομα “Πηνελόπη” αποτελεί τον φάρο της γυναικείας πίστης για τόσους αιώνες. Ο Γκάτσμπυ είναι κολλημένος στο πρώτο φιλί. Κολλημένος στις πρώτες ματιές που αντάλλαξε με τη Ντέιζι. Κολλημένος στο παρελθόν. Εκείνη του έγινε ψύχωση. Εάν δεν συναντιόταν ποτέ ξανά, θα μιλούσε κανείς για έναν “αιώνιο έρωτα”. Η συνάντησή τους, πέντε χρόνια μετά, όταν εκείνος έχει αποκτήσει πλέον πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να ονειρευτεί (χρήμα, δύναμη, επιρροή) μετατρέπει τον ονειρικό έρωτα, σε έναν ακόμη εφιάλτη. Δεν υπάρχει τίποτε το παραμυθένιο, το ιδεατό από μέρους της. Εκείνη απλά επιβεβαιώνεται… Εκείνος απλά διαλύεται!Φιτζέραλντ – 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ. Φιτζέραλντ – 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ. Φιτζέραλντ – 5 μυστικά του υπέροχου Γκάτσμπυ.

το άρθρο αλιεύθηκε από εδώ:
https://www.reader.gr/bookcinematv/5-pragmata-poy-didaskei-o-yperohos-gkatsmpy

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply