Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν…

Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν…

Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν…Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν

Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν – θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο ημερολόγιο εποχής. Και ο χρόνος έγραφε 4 Μαρτίου 1912. Ήταν μία ιστορική μέρα. Τότε που οι γυναίκες, δηλαδή οι σουφραζέτες τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά στο κέντρο του Λονδίνου επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα της ψήφου.

Οι Σουφραζέτες απέκτησαν το όνομά τους από την εφημερίδα Daily Mail. Τους το είχε προσάψει υποτιμητικά, για να γελοιοποιήσει τις γυναίκες που συμμετείχαν στο κίνημα υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Το κίνημα δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδίως δε για συγκεκριμένα μέλη της Women’s Social and Political Union (Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών). Η λέξη όμως πήρε στροφή ως έννοια και έγινε το σύμβολο του αγώνα για δικαίωση και ίση συμμετοχή των γυναικών και των αντρών στην κοινωνία.

σουφραζέτες

Συγκεκριμένα η λέξη «σουφραζέτα» προέρχεται από τη λέξη «suffragist». Δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Οι σουφραζέτες διεκδικούσαν τη συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Ο όρος «suffragist», όμως, είναι γενικότερος και αναφέρεται σε μέλη κινημάτων που υποστηρίζουν το δικαίωμα ψήφου. Ασχέτως αν πρόκειται για ριζοσπαστικά ή συντηρητικά κινήματα. Αν το δικαίωμα ψήφου αφορά άντρες ή γυναίκες. Στη Βρετανία, ο όρος «suffragist» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέλη της National Union of Women’s Suffrage Societies. Αφορά την εθνική Ένωση των Εταιρειών για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών), η οποία ιδρύθηκε το 1897.

Όταν οι γυναίκες τα έσπασαν...Φωτογραφικό ντοκουμέντο: στο κέντρο του Λονδίνου επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα της ψήφου (4 Μαρτίου 1912)

Πικετοφορία από σουφραζέτες έξω από τη φυλακή Holloway στο Λονδίνο ενώ η Έμιλυ Πάνκχερστ βρισκόταν μέσα φυλακισμένη

Η Πάνκχερστ φυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1908 όταν προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο ώστε να διαμαρτυρηθεί,1908

Η Jennie Baines απευθύνεται στις Σουφραζέτες στη μαζικότατη συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 1908

Φυλακισμένες Σουφραζέτες περνάνε μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ύστερα από την αποφυλάκισή τους από τη φυλακή Holloway, Απρίλιος 1909

Πλήθος κόσμου στο κάλεσμα από τις Σουφραζέτες στο Χάιντ Παρκ, 1910

Η Estelle Sylvia Pankhurst ανεβασμένη σε μία πλατφόρμα όπου γράφει ένα σύνθημα, ανατολικό Λονδίνο, 1912

όταν οι γυναίκες τα έσπασαν

Η Σουφραζέτα Annie Kenney κατά τη σύλληψή της ενώ διαδήλωνε

όταν οι γυναίκες τα έσπασαν
Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply