Η χρεοκοπία της Porsche: Ήταν ναζί ο Φέρντιναντ Πόρσε;

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Η εταιρεία, που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα, βρίσκονταν αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Ο Φέρντιναντ Πόρσε διεκδίκησε επιχορηγήσεις, τις οποίες ο Χίτλερ σχεδίαζε να διαθέσει αποκλειστικά στην Daimler-Benz. Όμως ο Γερμανός μηχανολόγος κατάφερε να πείσει τον Φύρερ. Κάπως έτσι ένα μεγάλο μέρος της κρατικής βοήθειας διοχετεύθηκε τελικά σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμού αγωνιστικών αυτοκινήτων. Στο progect συμμετείχε και η Πόρσε. Δεν αποκλείεται, με τις επιχορηγήσεις να αποτράπηκε τελικά η χρεοκοπία της γερμανικής εταιρίας.

ARCHIV - Das undatierte Archivbild zeigt einen Porsche 356 Roadster. Volkswagen und Porsche sind aus einer Wurzel hervorgegangen: der Arbeit des 1875 geborenen genialen oesterreichischen Autokonstrukteurs Ferdinand Porsche. Der Stuttgarter Konzern traegt noch immer seinen Namen; den Volkswagen hat Porsche 1934 selbst konstruiert. (AP Photo) ** APD4163 ** -----FILE - Undated image shows a Porsche 356 Roadster of which 50 models were hand made at the provisional Porsche production site in Gmuend, southern Germany. After returning from captivity, Ferdinand "Ferry" Porsche realised his vision to produce a sports car on the basis of Volkswagen parts in 1948. The typ 356 was produced from 1948 till 1965. (AP Photo/HO/Porsche)

Ο εναγκαλισμός με τους Ναζί

Ο Φέρντιναντ Πόρσε είχε, ωστόσο, και μετέπειτα σημαντικά οφέλη από το ναζιστικό καθεστώς. Το βιβλίο, αποτελεί την πρώτη επιστημονική έρευνα για τα πρώτα βήματα του Φέρντιναντ Πόρσε και του «εναγκαλισμού» του με τους ναζί. Δε χωρά μάλιστα αμφιβολία ότι την περίοδο των ναζί ο κύκλος εργασιών της Πόρσε εκτοξεύθηκε.

Ήταν όμως ναζί ο Φέρντιναντ Πόρσε; Από το 1937, ο Φέρντιναντ Πόρσε ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, δεν έλεγε όχι όταν το ναζιστικό κόμμα του απένειμε διακρίσεις και δεν αντέδρασε όταν ο Χίτλερ τον αποκάλεσε διάνοια. Από την άλλη πλευρά, μολονότι η Πόρσε απασχολούσε καταναγκαστικά εργάτες, δεν τους συμπεριφέρονταν τόσο απάνθρωπα όσες άλλες γερμανικές εταιρίες.

Για τον ιστορικό Βόλφραμ Πιτά ,ο Φέρντιναντ Πόρσε υπήρξε «απολιτικός τεχνοκράτης, σαφέστατα κερδοσκόπος και κερδισμένος των χαλαρών σχέσεων με τους ναζί, ο οποίος δεν άφηνε καμία ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη. Όποτε το ναζιστικό καθεστώς ζητούσε κάτι, ανταποκρίνονταν, είτε αφορούσε τρακτέρ, είτε πλεούμενα οχήματα, είτε τανκς ή άλλα στρατιωτικά οχήματα».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης

Το βιβλίο του σκιαγραφεί τη ζωή ενός συνοδοιπόρου, ο οποίος αν και δεν ήταν ενεργό μέλος του κόμματος, αντιμετώπιζε με ψυχρότητα ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τους ναζί. Αναφέρονται συγκεκριμένα δύο επιστολές τού 1943 με παραλήπτη τον Φέρντιναντ Πόρσε από πρώην συνάδελφο, ο οποίος ως Εβραίος κινδύνευε με εγκλεισμό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως ο ιδρυτής της Πόρσε επέλεξε να μην εμπλακεί, αν και θα μπορούσε να βοηθήσει. Λίγο αργότερα ο πρώην συνάδελφος έχανε τη ζωή του σε ένα από τα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.

Πηγή: dpa, Deutsche Welle

σχετικοί σύνδεσμοι: Όταν η Bayer αγόρασε «παρτίδες» γυναικών από το Άουσβιτς..

Οι Ναζί δασκάλες και ο διωγμός των ανάπηρων.

http://www.topontiki.gr/article/243586/nazistiko-parelthon-tis-porsche-tin-esose-o-hitler-apo-ti-hreokopia-ypostirizei-neo

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/103133/itan-nazi-o-ferntinant-porse-oi-epixorigiseis-toy-xitler-poy-esosan-tin-etaireia

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Το πραξικόπημα της μπυραρίας - Επιμύθιο | Ιστοροές Πολιτισμού

Leave A Reply