GOOGLE, αλγόριθμοι και λεξιπενία | pelop.gr

GOOGLE, αλγόριθμοι και λεξιπενία | pelop.gr

GOOGLE, αλγόριθμοι και λεξιπενία | pelop.grGOOGLE, αλγόριθμοι και λεξιπενία | pelop.gr

GOOGLE, αλγόριθμοι και λεξιπενία | pelop.gr – ένα ένθετο της εφημερίδας “Πελοπόννησος” της Κυριακής. Διερευνά το ρόλο της Google στη διαχείριση των πνευματικών έργων και αγαθών. Εν προκειμένω, προσεγγίζει την έννοια του “Αλγοριθμικού” λόγου ως ένα πρωτόγνωρο γλωσσικό υβρίδιο. Παράλληλα, σχολιάζει τη γλωσσική ταυτότητα των λειτουργικών προγραμμάτων της Google.

Το πρόβλημα που αφορά τον τρόπο που η παντοδύναμη Google αντιλαμβάνεται τα γραπτά κείμενα και εν γένει τα πνευματικά έργα σχετίζεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με το αν τελικά είναι όντως επαρκής ο σχεδιασμός των εταιρικών της προγραμμάτων, ιδίως στο κομμάτι που άπτεται του κειμενικού πεδίου; Γιατί, στα δικά μου τουλάχιστον φίλτρα, μία στοιχειώδης αξιολόγηση, με κριτήρια δημιουργικής γραφής, αποδεικνύει πως ο αποσπασματικός χαρακτήρας αυτών των προγραμμάτων αντιμετωπίζει, επί παρόντος, το σύνολο της συγγραφικής παραγωγής σαν μία αυτοματοποιημένη βιομηχανική διαδικασία. Φαινόμενο που ελλοχεύει μεγάλες παγίδες για την ίδια την έννοια της ελευθερίας.
Κατ’ αρχάς, όλα τα προκαθορισμένα αξιολογικά κριτήρια, που συνυφαίνονται με την ταυτότητα και τη δυναμική ενός κειμένου, είναι κατεξοχήν ποσοτικά. Αφορούν ρητά και κατηγορηματικά, αποκλειστικά και μόνο τα αριθμητικά – μετρήσιμα στοιχεία της συγγραφικής διαδικασίας. Οπότε, νομοτελειακά, τα υπάρχοντα λειτουργικά προγράμματα των ιστοσελίδων, ως επί το πλείστον, δεν αγγίζουν αυτή καθαυτή την καρδιά του Δημιουργικού λόγου. Αδυνατούν, δηλαδή, να αξιολογήσουν αυτούσιο τον πυρήνα, ενός κειμένου, την εμβέλεια, τη φυσιογνωμία, καθώς και τα επιμέρους συγγραφικά χαρακτηριστικά που το διέπουν και το διαφοροποιούν. Ανεπάρκεια και αδυναμία που οφείλεται αναπόδραστα σ’ έναν πρόδηλο λόγο.
Τα υφιστάμενα αλγοριθμικά μοντέλα ενός λειτουργικού προγράμματος είναι από τη φύση τους ικανά να ανταποκριθούν μονάχα σε μετρήσιμα μεγέθη. Κατ’ επέκταση δύνανται να αξιολογήσουν αποκλειστικά και μόνο τις ποσοτικές και επ’ ουδενί τις ποιοτικές παραμέτρους της γραφής. Ή προσεγγίζοντάς το φιλοσοφικά, ιχνηλατούν τη γραφή, αποκλειστικά ως προς την έκταση της. Σίγουρα όμως όχι «ανάλογα με τις θέσεις και την ώρα των άστρων», όπως θα έλεγε ο Ο. Ελύτης, στο Μικρό Ναυτίλο.
Γιατί μπορεί, μεν, οι αναρίθμητοι αλγόριθμοι να διαπερνούν το γήινο σύμπαν συνδυάζοντας το μηδέν και το ένα, εντούτοις δεν επαρκούν για να χωρέσουν ούτε καν έναν συγγραφικό ψίθυρο.
Γ. ΔΗΜΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply