Σαν Σήμερα Η αθυρόστομη, ιδιόρρυθμη, σπουδαία Σωτηρία Μπέλλου Σαν σήμερα, το 1997, η σημαντική Ελληνίδα τραγουδίστρια πεθαίνει στο νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά Πηγή: www.lifo.gr 

Ο Δ. Κάππος γνωρίζει τη Σωτηρία Μπέλλου στη Χούντα

(άρθρο της Γεωργίας Λινάρδου στην Ελευθεροτυπία -17.02.2013)

«Πήγαινα στο Χάραμα, στο καμαρίνι της, όπου ήταν με τον Β. Τσιτσάνη, μου έδινε να φάω, μου ‘δινε και κάνα χιλιάρικο, αλλά δεν μπορούσα να μείνω πολύ, γιατί καπνίζανε χασίς…»

Η σχέση δυνάμωνε με το χρόνο.

Πριν μπει στο νοσοκομείο τής είχε προτείνει να κάνουν ένα δίσκο με δημοτικά και νησιώτικα: «Ολα τα υπόλοιπα τα είχε κάνει: ρεμπέτικα, λαϊκά, έντεχνα, και Μούτση είπε, και Ανδριόπουλο και Σαββόπουλο».  * Τι απάντησε;  «Εβριζε: “Είσαι μαλάκας!”»

* Κι εσείς;

«Της έκανα την πρόταση σε ένα ρεμπετάδικο, το “Ρεπορτάζ”.

Απογοητεύτηκα. Κάθισα σε ένα τραπέζι. Δίπλα ο Χαρίλαος Φλωράκης και παραδίπλα ο Δημήτρης Τσοβόλας. Φώναζα τις λουλουδούδες και της πέταγαν λουλούδια. Κατεβαίνει από το πάλκο και μου λέει: “Καλά, ρε μαλάκα, νομίζεις πως είμαι πουτάνα;”»

Στη «Σωτηρία»

Ποτέ δεν πίστεψε πως είχε αρρωστήσει βαριά και πως ο γυρισμός ήταν ανέφικτος;

«Μπήκε στο “Σωτηρία” στο δωμάτιο 9 του ισογείου. Δίπλα, η σύντροφός της και οι εικόνες της. Διαπιστώνεται ο καρκίνος και κάνει τραχειοτομή». Ενα βράδυ τον καλούν έντρομες οι νοσοκόμες: «Απειλεί να μας σκοτώσει!» του λένε.

«Μπαίνοντας στο ισόγειο, αντίκρισα σιγή θανάτου. Τα είχε βάλει με όλους! Τους είπε πως έχει όπλο! Μπαίνω στο δωμάτιο, τη βλέπω σκεπασμένη με σεντόνι. Ψάχνω να βρω το όπλο, τίποτα. Κάποια στιγμή κάθομαι δίπλα της στο κρεβάτι και την παίρνω αγκαλιά. Ομως, όπως κάθισα, έσπρωξα το μαξιλάρι της. Ακούω ένα γκαπ, κοιτάω, είχε πέσει το εξάσφαιρο κάτω!»

Σε ένα από τα χειρόγραφα της Σωτηρίας Μπέλλου, που πρώτη φορά δημοσιεύει η «Κ.Ε», είναι φανερό πως ούτε μια στιγμή δεν αποδέχθηκε την ασθένειά της. Γράφει: «Χημειοθεραπεία δεν μπορώ να κάνω, γιατί θα χάσω τα μαλλιά μου. Εγώ θέλω να μου βγάλουν το σωλήνα από το λαιμό μου και να μου κλείσουν την τρύπα, δεν ακούω τι λέει ο Ηλιόπουλος».

«Στο καπό του ταξί»

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, βγήκε κρυφά από το νοσοκομείο και πήγε στο γραφείο του στον Αλιμο.

«Μπαίνει στο γραφείο με την τραχειοτομή και τη μαγκούρα κι αρχίζει να σπάει ό,τι έβρισκε. Κάτσε ήρεμα, τι θέλεις; Λεφτά, μου γράφει. Της δίνω, αλλά κοιτάζω από το παράθυρο να την περιμένει ένα ταξί. Κατεβαίνω και τους παίρνω από πίσω με το αμάξι μου. Την πετυχαίνω έξω από το Νοσοκομείο της Βούλας σε μια πιάτσα να παίζει ζάρια στο καπό ενός ταξί. Καλά, γαμώτο, εγώ σου δίνω λεφτά κι εσύ έρχεσαι και παίζεις;»

* Πώς αντέδρασε;

«Σε ένα χαρτάκι από πακέτο τσιγάρων Καρέλια έγραψε: «Γιατί, ρε πούστη, τα δικά σου παίζω;»

Αυτή ήταν η Μπέλλου. Τη μία τα ‘παιζε και την άλλη τα χάριζε σε όποιον είχε ανάγκη…

Πηγή: wiki.phantis.com, elkibra-rebetiko.blogspot.com.Στην κάτω φωτογραφία, η Σωτηρία Μπέλλου με τον Ηλία Ποτοσίδη (δεξιά) και τον Γιάννη Παπαιωάννου. Πηγή:. enet.gr.

Πηγή: wiki.phantis.com, elkibra-rebetiko.blogspot.com. Στην κάτω φωτογραφία, η Σωτηρία Μπέλλου με τον Ηλία Ποτοσίδη (δεξιά) και τον Γιάννη Παπαιωάννου. Πηγή:. enet.gr.  

Αριστ., η βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου από την Σοφία Αδαμίδου. Πηγή: petridisradio.blogspot.gr. "Ένα χρόνο πριν το θάνατό της η Σωτηρία Μπέλλου έγραψε ένα χαρτί και έδινε την άδεια στη Σοφία Αδαμίδου να ξεκινήσει τη συγγραφή της βιογραφίας της αφού προηγουμένως της είχε δώσει όλο το αρχείο της καθώς και κείμενα που η ίδια είχε γράψει." (Boxtv. gr)Δεξ., πηγή:. elkibra-rebetiko.blogspot.com.

Αριστ., η βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου από την Σοφία Αδαμίδου. Πηγή: petridisradio.blogspot.gr. “Ένα χρόνο πριν το θάνατό της η Σωτηρία Μπέλλου έγραψε ένα χαρτί και έδινε την άδεια στη Σοφία Αδαμίδου να ξεκινήσει τη συγγραφή της βιογραφίας της αφού προηγουμένως της είχε δώσει όλο το αρχείο της καθώς και κείμενα που η ίδια είχε γράψει.” (Boxtv. gr)

Τσιτσάνης, Μπέλλου, Τουρκάκης, Κερομύτης, Περιστέρης και Κασιμάτης. Πηγή:. mylefkada.gr.

Δεξ., πηγή:. elkibra-rebetiko.blogspot.com.   Τσιτσάνης, Μπέλλου, Τουρκάκης, Κερομύτης, Περιστέρης και Κασιμάτης. Πηγή:. mylefkada.gr.   Με τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Με τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πηγή: tsitsanis.gr και upstylemagazine.it.

Πηγή: tsitsanis.gr και upstylemagazine.it.    

Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Τσιτσάνης. Πηγή: tsitsanis.gr.

Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Τσιτσάνης. Πηγή: tsitsanis.gr.

Πηγή:. Autour d' ici - le blog d' Olivier Goetz.

Πηγή:. Autour d’ ici – le blog d’ Olivier Goetz.  

Πηγή: Autour d' ici - le blog d' Olivier Goetz.

Πηγή: Autour d’ ici – le blog d’ Olivier Goetz.  

Αριστ., βλ. elkibra-rebetiko.blogspot.com. Δεξ., η Σωτηρία Μπέλλου συνοδεύεται από τον Διονύση Σαββόπουλο. Βλ. sch.gr.

Αριστ., βλ. elkibra-rebetiko.blogspot.com. Δεξ., η Σωτηρία Μπέλλου συνοδεύεται από τον Διονύση Σαββόπουλο. Βλ. sch.gr.  

Τάσος Φαληρέας, Διονύσης Σαββόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου. Από την ανθολογία του Τάσου Φαληρέα "Χαριστική Βολή" (εκδόσεις Ιστός). Πηγή: lifo.gr.

ΠηγήΤάσος Φαληρέας, Διονύσης Σαββόπουλος, Σωτηρία Μπέλλου. Από την ανθολογία του Τάσου Φαληρέα “Χαριστική Βολή” (εκδόσεις Ισός). : lifo.gr.  

Πηγή:. musicheaven.gr και mygreek.fm.

Πηγή:. musicheaven.gr και mygreek.fm.

Η Σωτηρία Μπέλλου στην κηδεία του Βασίλη Τσιτσάνη. Βλ. petridisradio.blogspot.gr.

  Η Σωτηρία Μπέλλου στην κηδεία του Βασίλη Τσιτσάνη. Βλ. petridisradio.blogspot.gr

 
Ασχημες πληροφορίες (1948).

Η Σωτηρία Μπέλλου ερμηνεύει το τραγούδι του Βαγγέλη Περπινιάδη.

«Η Μπέλλου είχε δυό φωνητικές περιόδους. Την παλιότερη που χαρακτηριζόταν από μιά σημαντικά λεπτότερη και άψογα δουλεμένη φωνή, και την υστερότερη όπου απόκτησε ένα σταθερό και σιδερένιο μέταλλο που “προμήνυε”, αντίστοιχα με την περίπτωση της Ρίτας Αμπατζή, κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές που καθόρισαν και το τέλος της. Θα αποτολμούσα κάποιες σκέψεις.

Η κατοπινότερη φωνή της (προοδευτικά, απο το ΄60 και μετά (;) ήταν σπάνια, απ΄αυτές που δεν υπάρχουν πιά και, έξω απ΄όλα τ΄άλλα (δυναμική παρουσία, προωθητικούς μηχανισμούς της αγοράς κλπ.), αρκούσε γιά να τραβήξει την προσοχή αυτών που την αγνοούσαν. Κάτι άλλο είναι πως, αν είχε διατηρήσει το μέταλλο της παλιότερής της φωνής δεν είναι καθόλου σίγουρο, κατά τη γνώμη μου, ότι θα είχε τόση επιτυχία»

(Κώστας Λαδόπουλος – rebetiko- elkibra -thorax and mind – Το ρεμπέτικο με μια νέα και επιθετική ματιά).

Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Πηγή: www.lifo.gr

σχετικοί σύνδεσμοι: Νικόλας Άσιμος: «Η ζωή ενός πλην-θέτη»

Θάνος Μικρούτσικος: «Εγώ πυγμαχώ με το χρόνο»

 

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply