Modigliani – ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει

Ο αυτοκαταστροφικός ζωγράφος με τη σύντομη & ταραχώδη ζωή και η αυτοκτονία της συντρόφου του. Modigliani – ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει
Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Modigliani - ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει
Όταν γνωρίσω την ψυχή σου, θα ζωγραφίσω τα μάτια σου, φέρεται πως είπε ο ζωγράφος που χειριζόταν με ιδιαίτερο τρόπο τα μάτια στα πορτρέτα του. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιανουαρίου 1920. Modigliani – ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει

 “Θα ήθελα η ζωή μου να ήταν σαν πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη”, είπε κάποτε ο Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι.
Ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος μπορεί να έζησε μια ζωή σύντομη, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονη και ταραχώδης. Κέρδισε μάλιστα, τον τίτλο του καταραμένου ζωγράφου. Από το όνομά του, δημιουργήθηκε το παρατσούκλι Modi, που σημαίνει καταραμένος. Η πολυτάραχη ζωή του σημαδεύτηκε από καταχρήσεις, ασθένεια και με το πάθος και τη βίαιη συμπεριφορά του οδήγησε στην καταστροφή τις γυναίκες που γνώρισε.
Modigliani - ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει

Έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, στα 35 του χρόνια από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, στο νοσοκομείο Σαριτέ. Τραγική φιγούρα  η τελευταία σύντροφός του, Ζαν, η οποία δύο μέρες μετά, έδωσε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από το παράθυρο, ενώ ήταν οκτώ μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Η ζωή ενός καταραμένου

Ο Μοντιλιάνι γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας από αστική εβραϊκή οικογένεια, σπούδασε ζωγραφική στη Βενετία και τη Φλωρεντία. Στα 21 του χρόνια πήγε στο Παρίσι. Η ζωή του είναι εκτός από την τέχνη του που λατρεύει, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ήταν όμως αυτοκαταστροφικός καθώς ήθελε να μην προδοθεί το μυστικό του, ότι έπασχε από φυματίωση. Φοβόταν ότι  αν γινόταν γνωστό θα τον περιθωριοποιούσε.

Modigliani - ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνει

Ίσως γνώριζε ότι θα φύγει σύντομα από τη ζωή κι έτσι προσπάθησε να καθιερώσει την υπογραφή του μέσα από τα σπουδαία έργα του.  Δέχθηκε αρχικά επιρροές  από τον Πικάσο, τον Τουλούζ-Λωτρέκ, τον Σεζάν και άλλους, αλλά στην πορεία, ακολούθησε τη δική του πορεία. Κατάφερε να διαμορφώσει ένα απόλυτα αναγνωρίσιμο προσωπικό του στυλ στους 300 περίπου πίνακες που δημιούργησε από το 1915 ως το 1920. 

Πορτρέτα αυτοβιογραφίες

Χαρακτηριστικό του Μοντιλιάνι είναι ότι έγινε  ο ζωγράφος των πορτρέτων. Τα μοντέλα του στέκονται  απέναντί του ή κάθονται σε μια καρέκλα, κοιτάζοντάς τον ή απευθείας ή με το σώμα ελαφρώς στραμμένο. Οι πίνακες ήταν απλοί με λίγη λεπτομέρεια στο  background. Τα πρόσωπά τους έχουν έντονο ωοειδές σχήμα, μακριά λεπτή μύτη, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια και μικρό στυλιζαρισμένο στόμα.

Ωστόσο, οι αναλογίες του σώματος αλλοιώνονται καθώς ο λαιμός είναι  περίεργα μακρύς και οι ώμοι χαμηλωμένοι. Ανάμεσά τους, η  Beatrice Hastings (Αγγλίδα συγγραφέας και ερωμένη του), ο έμπορος τέχνης και φίλος του Léopold Zborowski οι ζωγράφοι Juan Gris και Diego Rivera και η μούσα του και σύντροφός του Jeanne Hebuterne. Φέρεται ότι στην τελευταία του αγαπημένη είπε:

“Όταν γνωρίσω την ψυχή σου, θα ζωγραφίσω τα μάτια σου”

Modigliani - ένας αυτοκαταστροφικός ζωγράφος πεθαίνειO Mοντιλιάνι χειριζόταν με ιδιαίτερο τρόπο τα μάτια στα πορτρέτα του. ΄Ηταν  εκτός από μικρά και εντελώς ασύμμετρα τοποθετημένα – άλλες φορές κενά, άλλες θολά και με μια μελαγχολία στο βλέμμα.

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply