Ο άντρας που αρνήθηκε το Ναζισμό

Ο άντρας που αρνήθηκε το Ναζισμό

Ο Landmesser είχε προσχωρήσει στο κίνημα – κόμμα των Ναζί αρχικά με στόχο να βρει δουλειά σε ναυπηγείο. Όμως, μετά ο έρωτας του χτύπησε την πόρτα. Ερωτεύθηκε και έκανε οικογένεια με μία Εβραία για να φτάσει έτσι στο σημείο να αποδοκιμάζει πλήρως τον Ναζισμό και να το δείχνει στην φωτό αυτή. Το τίμημα ήταν βαρύ και το πλήρωσε με την ζωή του. Έγινε έτσι το απόλυτο σύμβολο μίας αντιστεκόμενης γενιάς.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ IRMA ECKLER, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ & Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ!

Ο Landmesser ερωτεύεται λοιπόν την Irma Eckler, μια Εβραία, την οποία ζήτησε σε γάμο το 1935. Μετά τον αρραβώνα τους, ο Landmesser διώκεται από το Ναζιστικό κόμμα! Συλλαμβάνεται και κρίνεται ένοχος για «φυλετικό ατιμασμό» σύμφωνα με το Ναζιστικό ρατσιστικό νόμο. Η Irma συνελήφθη και εκείνη το 1938 από την Γκεστάπο. Την ίδια, μάλιστα, στιγμή που ο σύζυγός της εξέτιε την ποινή του στη φυλακή Fuhlsbüttel.

Προφανώς και ο Landmesser όταν έκανε αυτήν την κίνηση δεν μπορούσε να έχει στο μυαλό του το τι θα επακολουθούσε. Ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός των Ναζί, που ήταν το «Sieg Heil», υιοθετήθηκε από το ναζιστικό κόμμα το 1930. Ήταν υποχρεωτικός για όλους τους Γερμανούς πολίτες ως απόδειξη της πίστης τους στον Φύρερ, το κόμμα και το έθνος. Ο August Landmesser, όμως το αψήφησε αυτό παρότι είχε ενταχθεί στο Ναζιστικό κόμμα το 1931! H φωτογραφία – ντοκουμέντο – που ο… μύθος λέει ότι επί σειρά ετών δεν είχε βγει στο προσκήνιο στην Γερμανία – τραβήχτηκε κατά την παρουσίαση του πλοίου Horst Wessel στη ναζιστική Γερμανία το 1936. Μία εκδήλωση την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ!!!

Τον Γενάρη του 1941, ο πρώην πια Ναζί, στάλθηκε στο μέτωπο, σε μια μονάδα για πρώην κρατούμενους και «ανεπιθύμητους». Δεν είδε ποτέ ξανά την οικογένειά του καθώς είχε κάνει δύο παιδιά με την Irma… Ο Landmesser αναφέρεται πως απελευθερώθηκε το 1941 και ξεκίνησε να δουλεύει ως εργοδηγός (σ.σ. άλλες πηγές έκαναν απλώς λόγο για δουλειά σε εργοστάσια). Δύο χρόνια αργότερα, διέφυγε στην Κροατία. Εκεί, εικάζεται ότι πέθανε έξι μήνες πριν την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας… Η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ, ωστόσο κηρύχθηκε επίσημα νεκρός το 1949.

Η τύχη των τριών γυναικών

Όσο για την αγαπημένη του Irma, εκείνη στάλθηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου και πέθανε μαζί με άλλους 14.000. Το ζευγάρι έκανε δυο κόρες, την Ίνγκριντ και την Ειρήνη. Το ζευγάρι είχε αδιαφορήσει για τις εντολές του κόμματος. Και όχι μόνο, αλλά έφερε στον κόσμο τα δύο κοριτσάκια, την Ίνγκριντ το 1935 και την Ιρέν το 1937. Η Ιρέν έδωσε αργότερα και τις οικογενειακές φωτογραφίες στον Τύπο. Η μία κόρη στάλθηκε σε οργανοτροφείο και η άλλη μεγάλωσε με την γιαγιά της. Ο August με την Irma έχοντας αρχικά την Ίνγκριντ μόνο είχαν κάνει τον Οκτώβριο του 1937 μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν στην Δανία. Συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα και ο νεαρός άνδρας κατηγορήθηκε ότι ατιμάζει τον… αγώνα. Η κατηγορία έλεγε ότι στέκεται εχθρικά απέναντι στο Δίκαιο του Ναζιστικού κόμματος.

Το ζευγάρι συνέχισε να είναι μαζί. Ο August Landmesser καταδικάστηκε μετά από έναν μήνα σε καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η γυναίκα του συνελήφθη από τη Γκεστάπο και φυλακίστηκε & ενώ είχε αποκτήσει το δεύτερο τους παιδί. Τα δύο κοριτσάκια έχοντας σταλεί σε ορφανοτροφείο σώθηκαν. Στην συνέχεια η μία κόρη όπως αναφέραμε παραπάνω μεγάλωσε με τη γιαγιά της. Παράλληλα, η Irma Eckler, η σύντροφος του August κατάφερε να στείλει μερικά γράμματα έως το 1942. Προτού, δηλαδή, σταλεί σε κέντρο Ευθανασίας και βρεθεί ανάμεσα στους 14.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν με βασανιστικό τρόπο.

Ο άνθρωπος που αρνήθηκε το Ναζισμό

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η φωτογραφία του August Landmesser που αρνείται να κάνει τον Ναζιστικό χαιρετισμό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου του 1991 στην εφημερίδα Die Zeit. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 1951 η Γερουσία του Αμβούργου αναγνώρισε τον γάμο του ζευγαριού.

Το 1996 η δεύτερη κόρη τους η Ειρήνη (σ.σ. κατά το ελληνικό) ή Ιρέν είχε αναγνωρίσει το 1991 τον πατέρα της στην φωτογραφία. Γι αυτό και δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο The Guardianship Documents 1935–1958: Persecution of a Family for Dishonoring the Race. Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της οικογένειάς της και περιλαμβάνει πολλά άγνωστα έγγραφα για το επίμαχο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και των επιστολών της μητέρας της , καθώς και τα επίσημων έγγραφων από τους κρατικούς θεσμούς.

Η επίμαχη φωτογραφία έγινε γνωστή το 2012 μέσω της δύναμης των social media. Αναρτήθηκε σε λογαριασμό Facebook μιας οργάνωσης που βοηθούσε τα θύματα από το Τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, μετά τον σεισμό και την καταστροφή της Φουκουσίμα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είδαν τη φωτογραφία και την ανάρτησαν στα social media. Για την ιαπωνική Οργάνωση Senri No michi, αυτή η φωτογραφία συμβολίζει «το κουράγιο να πεις όχι». «Κουράγιο» είναι επίσης ο τίτλος που της έδωσε το site Fasena, που είχε εντρυφήσει στις πληροφορίες για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

Η συμβολική φωτογραφία της αντίστασης

Η εικόνα αυτή έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ψυχικής δύναμης και κατέληξε ακόμη και σε… φλυτζάνια και κούπες! Αυτός ο απλός άνθρωπος, ο εργάτης ναυπηγείων στο Αμβούργο, με αυτό το «Όχι» του οδήγησε πολύ κόσμο στο να γράφει για εκείνον: «Γίνε αυτός ο άνθρωπος»! Έγινε πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση και πραγματικό σύμβολο αντίστασης, γιατί υπερασπίστηκε την οικογένειά του, το συναίσθημά του και τα πιστεύω του κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα που απλά εξόντωνε και σκότωνε το διαφορετικό…

– Δείτε στην Gallery φωτογραφίες του ζευγαριού & την επίμαχη φωτό και διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα της Μηχανής του Χρόνου.

– Στοιχεία έχουν αντληθεί και από την iefimerida.gr.

 

χρήσιμοι σύνδεσμοι: Οι Ναζί δασκάλες και ο διωγμός των ανάπηρων.
Ρίχαρντ Βάγκνερ: η αμφιλεγόμενη ιδιοφυΐα
http://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/1294530/o-antras-poy-eipe-ohi-ston-nazismo-1936-pics?fbclid=IwAR3vtD109HBozsImy3jWAv9wphspRhFuOfhkO0_vIyaXLlytXUn8KSHnHx0
http://www.ekebi.gr/Fakeloi/fascism/main.htm
https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/article/victims-of-the-nazi-era-nazi-racial-ideology

 

 

Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Dance me to - O Εβραίος βιολ(η)στής - Επιμύθιο | Ιστοροές Πολιτισμού

Leave A Reply