Οι μπλε πίνακες του Πικάσο

Η ζωή
Γεννημένος το  1881, ο Pablo Picasso αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αλλά και σπουδαιότερους εικαστικούς του 20ου αιώνα.  Επηρεασμένος από την αυτοκτονία του επίσης ζωγράφου και φίλου του Carlos Cassagemas, μέσα σε ένα γενικό κλίμα μελαγχολίας τόσο στο Παρίσι όσο και στην Βαρκελώνη ο Picasso περνά περίοδο εσωστρέφειας. Απομονωμένος μακριά από την πόλη του φωτός αλλάζει για μια σύντομη περίοδο 2-3 χρόνων το ύφος των έργων του.
Η περίοδος αυτή (1901-1903) ονομάστηκε “Η μπλε περίοδος του Πικάσο” (Picasso’s Blue Period). Γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις,  χαρακτηρισμένες ως ψυχροί τόνοι. Χρωματισμοί που έρχονται να περάσουν μια έντονη πνευματικότητα και μια αίσθηση μυστικότητας στους πίνακες της περιόδου αυτής. Λιτότητα, απλότητα, μονοχρωμία, αρμονία. Φιγούρες απελπισμένες περνούν μηνύματα  που προβληματίζουν μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο μελαγχολικά. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν σε αυτή την περίοδο. Συνήθως, απεικονίζοντας ακροβάτες, αρλεκίνους, πόρνες, επαίτες και καλλιτέχνες.
Στη δύση της ζωής του
Ο Πικάσο αρρώστησε την άνοιξη του 1898 από οστρακιά. Πέρασε την υπόλοιπη χρονιά αναρρώνοντας στο καταλανικό χωριό Όρτα ντε Εμπρο. Για συντροφιά του είχε το φίλο του από τη Βαρκελώνη Μανουέλ Παλάρες. Όταν ο Πικάσο επέστρεψε στην Βαρκελώνη στις αρχές του 1899, ήταν άλλος άνθρωπος. Είχε παχύνει, είχε μάθει να ζει μόνος του στην ύπαιθρο, και μιλούσε καταλανικά. Αλλά το σπουδαιότερο, είχε πάρει την απόφαση να διακόψει την καλλιτεχνική του εκπαίδευση σε σχολές ζωγραφικής. Και παράλληλα, είχε αποφασίσει να αγνοήσει τα σχέδια της οικογένειας του για το μέλλον του. Άρχισε ακόμη να δείχνει σαφή προτίμηση στο επίθετο της μητέρας του. Γι’ αυτό και επέγραφε πιο συχνά τα έργα του ως Π. Ρ. Πικάσο (από τα τέλη του 1901 εγκατέλειψε εντελώς το επίθετο Ρουίθ).

Το 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Μονμάρτρη. Το κέντρο που αποτελούσε σημαντικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.

Οι μπλε πινακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
Οι μπλε πίνακες του Πικάσο
πηγή: αντικλείδι
επιμέλεια, κείμενο: Μαρία Ξυπολοπούλουhttps://antikleidi.com/author/xypolopoulou/
http://www.katiousa.gr/politismos/eikastika/mple-periodos-tou-pikaso/
Κωνσταντίνος Βολονάκης: ο ζωγράφος της θάλασσας
Martin Klimas:»Ζωγραφίζοντας με τον ήχο»
Share.

About Author

Γεννημένος εν έτει 1969, στην Κέρκυρα, νησί ενός ανεκπλήρωτου νόστου. Επτάχρονος μετανάστης, εγκαταστάθηκε ακουσίως στην Πάτρα, διέπρεψε ως μαθητής Κλασσικού Λυκείου, και αποφοιτήσας, σπούδασε νεοελληνική Λογοτεχνία στα Ιωάννινα. Αγάπησε τα παιδιά των άλλων, μοιράστηκε μαζί τους την αγάπη της γλώσσας, και δεν έπαψε ν’ αναζητά όσους παρέμειναν παιδιά. Η ζωή του σχοινοβατεί ακατάπαυστα πάνω στο στίχο του Μίλτου Σαχτούρη: «Εγώ κληρονόμος πουλιών πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω».

Leave A Reply